Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν αναπληρώνει τον χαμένο ύπνο της εβδομάδας

Την τακτική πολλών ανθρώπων, οι οποίοι κοιμούνται περισσότερο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αναπληρώσουν των ύπνο που έχασαν μέσα στην εβδομάδα λόγω των ρυθμών της καθημερινότητας, αμφισβητεί μία έρευνα για τον μεταβολισμό, η οποία δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με το BBC, εξέτασαν δύο ομάδες υγιών ανθρώπων, οι οποίοι δεν κοιμόντουσαν πάνω από πέντε ώρες κάθε βράδυ. Η μία ομάδα κοιμόταν μόνον αυτές τις ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της έρευνας, ενώ η άλλη είχε τη δυνατότητα να αναπληρώσει τον ύπνο της το Σαββατοκύριακο.

Κατά τους ερευνητές, και οι δύο ομάδες έτρωγαν περισσότερο το βράδυ, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το βάρος των συμμετεχόντων στη μελέτη, οι οποίοι παρουσίασαν ενδείξεις επιβράδυνσης του μεταβολισμού τους.

Αν και η ομάδα που μπορούσε να κοιμηθεί το Σαββατοκύριακο περισσότερο για να αναπληρώσει τον ύπνο που είχε χάσει την εβδομάδα παρουσίαζε κάποιες βελτιώσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (για παράδειγμα τρώγοντας λιγότερο το βράδυ), τα οφέλη αυτά εξανεμίζονταν όταν άρχιζε εκ νέου η εργασιακή εβδομάδα.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής των συντακτών της σχετικής έκθεσης Κρις Ντέπνερ, καθηγητής Φυσιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ, στο τέλος δεν παρατηρήθηκε κάποιο όφελος στον μεταβολισμό των ανθρώπων που αναπλήρωναν τον ύπνο τους το Σαββατοκύριακο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, με τους ερευνητές να συστήνουν να προσπαθεί κανείς να έχει ένα φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης