Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του μαστού σώζει ζωές

Στην Ελλάδα αναφέρονται κάθε χρόνο περίπου 6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωή της, όπως μας εξηγεί ο γενικός χειρουργός  Άγγελος Χρονάς MD, MSc, PhDc ,( Α’ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, ΓΝΑ Ιπποκράτειο), με αφορμή το μήνα Οκτώβριο ο οποίος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού σύμφωνα με το γιατρό, αποτελεί την 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Ενώ, επισημαίνει ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση καθώς όπως δείχνουν τα διεθνή στοιχεία, 1 άνδρας για κάθε 100 γυναίκες θα παρουσιάσει και αυτός καρκίνο του μαστού.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού σώζει ζωές

Οι γιατροί προτρέπουν όλες τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προσυμπτωματικό έλεγχο. Τι είναι όμως ο προσυμπτωματικός έλεγχος;

Όπως αναφέρει ο κ. Χρονάς, είναι η εφαρμογή ποικίλων εξετάσεων σε φαινομενικά υγιή άτομα για τον εντοπισμό εκείνων που πιθανώς υπόκεινται σε παράγοντες κινδύνου ή είναι στα πρώιμα στάδια από την προδιάθεση προς νόσηση.

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος αφορά:

1.       Την αυτοεξέταση από την ηλικία των 20 ετών.

2.       Τη μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού με ένα ειδικό μηχάνημα που λέγεται μαστογράφος) από τα 40 έτη και μετά. Η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς, δηλαδή η 1η μαστογραφία της γυναίκας  συστήνεται συνήθως μεταξύ των 35 -40 ετών. Ωστόσο, μπορεί να γίνει μαστογραφία και σε ηλικίες γυναικών κάτω των 35 ετών αν αυτό κριθεί απαραίτητο από τον εξειδικευμένο ιατρό.

3.       Το υπερηχογράφημα (απεικονιστική μέθοδος που συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού) και  το  οποίο γίνεται συμπληρωματικά της μαστογραφίας.

4.       Την κλινική εξέταση η οποία είναι απαραίτητο να γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό στις παθήσεις του μαστού. (Οι γυναίκες πρέπει να αναφέρουν στο γιατρό κάθε αλλαγή που παρατηρούν στον μαστό τους).

6.       Ενώ, σε γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες ίσως χρειαστεί και μαγνητική μαστών. Η μαγνητική μαστογραφία είναι η νεότερη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση των παθήσεων του μαστού

Η αυτοεξέταση στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Η αυτοεξέταση, ή αλλιώς η αυτοψηλάφηση του μαστού, πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 20 ετών.  Δηλαδή η γυναίκα μία φορά το μήνα πρέπει να αυτοψηλαφά τον μαστό της (συνήθως κατά τη διάρκεια του ντους) και να αναφέρει άμεσα στο γιατρό της αν “ανιχνεύσει” κάτι περίεργο.

Πριν φτάσει η γυναίκα στην εμμηνόπαυση, η αυτοψηλάφηση πρέπει να γίνεται 7 μέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Ενώ, μετά την εμμηνόπαυση η γυναίκα πρέπει να επιλέγει μια ημέρα το μήνα (προσοχή, την ίδια μέρα κάθε μήνα) και να είναι τακτική στην αυτοψηλάφηση.

Για να γίνει όμως σωστά η αυτοψηλάφηση, οι γυναίκες σύμφωνα με το γιατρό, θα πρέπει να γνωρίζουν τους μαστούς τους τόσο οπτικά όσο και ψηλαφητικά. Αν δεν μπορούν μόνες τους καλό θα είναι να ζητήσουν τη βοήθεια του γιατρού τους. ο οποίος θα τις μάθει πως γίνεται η αυτοεξέταση.

Ο κ. Χρονάς επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου συνεπώς, η χώρα μας ακολουθεί τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες σε ότι αφορά την πρόληψη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν συνεχή αύξηση της επίπτωσης. Ενώ, την ίδια στιγμή, το ποσοστό των γυναικών που συστηματικά υποβάλλεται σε έλεγχο εκτιμάται από ανεπίσημα στοιχεία χαμηλό (<50%).

Η δημιουργία και η τήρηση του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (ΕΑΝ) αποτελεί αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σύμφωνα με τον Ν.3370/2005 περί «οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών δημόσιας υγείας». Προς το παρόν βρίσκεται σε φάση οργάνωσης και συλλογής δεδομένων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης