Ο... πολύς καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, αρκεί να μην καπνίζεις!

καφές

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, δημοσίευσαν μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», συσχετίζοντας την κατανάλωση καφέ με την κατάσταση της υγείας άνω των 400.000 ατόμων ηλικίας 50 έως 71 ετών για μία μεγάλη περίοδο σχεδόν 14 ετών. Τι απεδείχθη; Ότι όσο περισσότερο καφέ έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο οι άνδρες, όσο και οι γυναίκες (ακόμη περισσότερο αυτές), τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης. Με μια προϋπόθεση: Να μην καπνίζουν!

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο καφές είναι αυτός στον οποίο οφείλεται η μείωση της πιθανότητας θανάτου, όμως διαπιστώνει ότι -για κάποιο λόγο- υπάρχει σαφώς σχέση ανάμεσα στην ποσότητα του καφέ που πίνει κανείς και στο πότε θα πεθάνει. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω σε ένα γευστικό, αλλά επίμαχο ρόφημα, το οποίο στο παρελθόν έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει η μελέτη, εδώ και καιρό έχουν υπάρξει ανησυχίες πως ο καφές μπορεί να συνιστά μία ριψοκίνδυνη συνήθεια, όμως τα νέα ευρήματα παρέχουν κάποια καθησύχαση ότι δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κάποια μελλοντική πάθηση.

Αναλύοντας τα στοιχεία των 402.260 ανθρώπων, αρχικά οι ερευνητές βρήκαν ότι ο καφές έχει αρνητική επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής. Όμως αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι όσοι πίνουν καφέ, συνήθως καπνίζουν κιόλας. Όταν οι επιστήμονες απομόνωσαν τον ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα (όπως και άλλους δημογραφικούς παράγοντες κινδύνου), τότε προέκυψε το ακριβώς αντίθετο: ότι ο καφές αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης