Ο Ντα Βίντσι σχεδίασε για την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στον κόσμο

Μια πέτρινη γέφυρα μήκους 280 μέτρων, η οποία θα ένωνε την Κωνσταντινούπολη με τον Γαλατά πάνω από τον Βόσπορο, είχε σχεδιάσει ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι στις αρχές του 16ου αιώνα.

Η γέφυρα θα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο εκείνη την εποχή αν είχε υλοποιηθεί.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ήταν και απίστευτα σταθερή, σύμφωνα με ομάδα μηχανικών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου του ΜΙΤ, η οποία μελέτησε τα σχέδια του Ντα Βίντσι.

Ο γνωστός καλλιτέχνης και εφευρέτης είχε παρουσιάσει – μέσω επιστολής – το σχέδιό του στον Σουλτάνο Βαγιαζίτ Β’ το 1502, όταν εκείνος ζήτησε να του υποβληθούν προτάσεις, ωστόσο τελικά δεν πήρε τη δουλειά.

Η γέφυρα που οραματιζόταν ο Ντα Βίντσι, παρά το τεράστιο μήκος της, ήταν μια ενιαία αψίδα, επίπεδη στην κορυφή της, χωρίς καθόλου υποστυλώματα.

Επίσης, ήταν αρκετά ψηλή για να περνάνε πλοία από κάτω.

Ερευνητές του ΜΙΤ έφτιαξαν σε μικρογραφία ένα ομοίωμα της γέφυρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια του Ντα Βίντσι, τα υλικά, καθώς και τον κατασκευαστικό εξοπλισμό που ήταν διαθέσιμα εκείνη την εποχή.

Επίσης εκτύπωσαν τρισδιάστατα 126 λίθους, αντιπροσωπευτικούς των χιλιάδων παρόμοιων που θα απαιτούσε μια τέτοια φιλόδοξη κατασκευή.

Κατά τους μηχανικούς του ΜΙΤ η μονότοξη γέφυρα ήταν πολύ σταθερή χάρη στη γεωμετρία της και μόνο.

Πειράματα του ΜΙΤ, με την πρόκληση τεχνητών σεισμών στο ομοίωμα, έδειξαν ότι η γέφυρα άντεξε το ταρακούνημα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης