Ο Νείλος αποκαλύπτει την ηλικία του και είναι γηραιότερος απ’ ό,τι νομίζαμε

Ηλικία σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι πίστευαν αρχικά οι επιστήμονες έχει ο ποταμός Νείλος.

Βάσει νεότερων εκτιμήσεων, ο ποταμός που, σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγυπτίους, αποτελούσε πηγή όλης της ζωής, έχει ηλικία περίπου 30 εκατ. ετών.

Παράλληλα, οι ερευνητές απάντησαν στο ερώτημα γιατί ο ποταμός Νείλος κινείται εδώ και τόσα χρόνια προς τα βορειοδυτικά, αν και τα μακρόβια ποτάμια συνήθως σταδιακά αλλάζουν πορεία.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο Νείλος - αν ο ρους του δεν επηρεαζόταν καθοριστικά από την μορφολογία και την κίνηση πετρωμάτων στα βάθη της Γης - θα είχε προ καιρού στραφεί προς τα δυτικά, κάτι που πιθανώς θα άλλαζε την πορεία της αιγυπτιακής (και όχι μόνο) ιστορίας.

Ωστόσο, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούντιο Φατσένα του Πανεπιστημίου «Ρώμη 3», διαπίστωσαν ότι η τοπογραφία του υπεδάφους από τα αιθιοπικά υψίπεδα έως το δέλτα του ποταμού στη Μεσόγειο, δημιουργεί μια συγκεκριμένη κλίση που κρατά τον Νείλο στην ίδια ουσιαστικά κοίτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό γεωεπιστήμης «Nature Geoscience».

Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους παραποτάμους, τον Λευκό και τον Γαλάζιο Νείλο. Εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα, ενώ είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου.

Έχει μήκος 6.853 χιλιόμετρα ενώ 11 χώρες μοιράζονται τους υδάτινους πόρους του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης