Ο Μυστικός Δείπνος προσφέρει την καθαρότερη... ατμόσφαιρα στον πλανήτη!

Αν έχετε συνηθίσει στην ρυπογόνο ατμόσφαιρα της πόλης και έχετε ξεχάσει πως είναι ο καθαρός υγιεινός αέρας τότε δείτε τον πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι "Μυστικός Δείπνος"! Εκεί θα έχετε την εμπειρία να αναπνεύσετε στην καθαρότερη ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Το να δει κάποιος από κοντά τον «Μυστικό Δείπνο» του Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν είναι κάτι απλό. Οι λίστες αναμονής είναι τεράστιες και θα χρειαστεί να περιμένει μήνες. Το βέβαιο είναι όμως πως όταν θα βρεθεί μέσα στο αριστητήριο της μονής της Σάντα Μαρία ντέλε Γκράτσιε στο Μιλάνο θα αποζημιωθεί πλήρως. Εκτός του ότι θα απολαύσει σε όλο του το μεγαλείο ένα σπάνιο αριστούργημα, παράλληλα θα εισπνεύσει έναν εξαιρετικά καθαρό αέρα. Και αυτό πιστοποιημένα, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της επιστήμης.

Η πρώτη μελέτη για τη σύσταση του αέρα μέσα στον χώρο της μονής και τα ποσοστά της ρύπανσης που απειλούν με φθορές την ήδη ταλαιπωρημένη τοιχογραφία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Science and Technology» ενώ τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν επίσημα στις 13 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο.

Διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας με επικεφαλής τον Κώστα Σιούτα – καθηγητή της έδρας Fred Champion στο τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής – τους οποίους οι ιταλικές αρμόδιες αρχές κάλεσαν για να ελέγξουν πόσο αποτελεσματικό είναι το εξελιγμένο σύστημα εξαερισμού και φιλτραρίσματος του αέρα που έχουν εγκαταστήσει για την προστασία του ευαίσθητου έργου. Το πόρισμά τους είναι κατηγορηματικό: η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον «Μυστικό Δείπνο» είναι εντυπωσιακά καθαρή – αν και επιδέχεται ορισμένες βελτιώσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης