Οι HPV αρνητικοί όγκοι είναι σπάνιοι αλλά έχουν χειρότερη πρόγνωση

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας όταν δεν ανιχνεύεται ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) είναι πιο σπάνιος αλλά πιο επιθετικός, καθώς τις περισσότερες φορές διαγιγνώσκεται σε προχωρημένα στάδια, όταν έχει γίνει μετάσταση και έχει μειωθεί η επιβίωση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας μελέτης του ISGlobal, ένα ίδρυμα που υποστηρίζεται από τη Νοσοκομειακή Κλινική και το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης «la Caixa».

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος  συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως και η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Η μόλυνση από τον ιό HPV (ιδιαίτερα από ορισμένους γονότυπους) είναι ο κύριος παράγοντας εμφάνισης του καρκίνου και μόνο ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων είναι αρνητικό για HPV.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές εάν αυτοί οι όγκοι αντιπροσωπεύουν έναν ξεχωριστό υποτύπο καρκίνου, με διαφορετικά κλινικά και προγνωστικά χαρακτηριστικά.

Στη μελέτη αυτή, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον παθολογοανατόμο του ISGlobal, Jaume Ordi ανέλυσε όγκους από 214 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και εισήχθησαν στην κλινική του νοσοκομείου στη Βαρκελώνη μεταξύ των ετών 2012 και 2015.

Χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικά ευαίσθητο τεστ μοριακής ενίσχυσης, διαπίστωσαν ότι το 10% των όγκων που αναλύθηκαν ήταν αρνητικά για το DNA VPH.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες με αυτό τον τύπο όγκου διαγνώστηκαν σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου, είχαν υψηλότερο ρυθμό μετάστασης των λεμφαδένων και η μέση επιβίωση τους ήταν η μισή από εκείνη των γυναικών με HPV θετικούς όγκους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ordi, η ερευνητική του ομάδα είχε κάνει και στο παρελθόν μελέτες επί του θέματος αλλά σε μικρότερο πληθυσμό γυναικών.

Τα νέα αποτελέσματα έρχονται όπως είπε, να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες μελέτες καθώς δείχνουν ότι οι HPV αρνητικοί όγκοι αντιπροσωπεύουν έναν πιο επιθετικό τύπο καρκίνου με χειρότερη πρόγνωση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη για την κλινική αντιμετώπιση αυτών των ασθενών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης