Οι νέες θεραπείες έχουν συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016 έως το 2017, καθώς τα ποσοστά άρχισαν να μειώνονται μετά το 1992, όπως αναφέρει η έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (ACS).

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση ACS, η συνολική πτώση του ποσοστού θνησιμότητας από τον καρκίνο οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση της προόδου ως προς την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Η κύρια συντάκτης της έκθεσης, Rebecca Siegel, θεωρεί ότι το σημαντικό νέο είναι ότι παρά την επιβράδυνση της προόδου σε άλλες αιτίες θανάτου, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο όχι μόνο συνεχίζει να μειώνεται, αλλά έχει τη μεγαλύτερη πτώση από το 2016 έως το 2017. Αυτό, όπως λέει οφείλεται κυρίως από τη μεγάλη πρόοδο που υπάρχει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο επιβραδυνόμενος αυτός ρυθμός θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα οδήγησε σε συνολική μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο κατά 2,2% μεταξύ 2016 και 2017. Ενώ, υπήρξε και μια δραματική μείωση του θανάτου από το μελάνωμα, τη θανατηφόρα μορφή του καρκίνου του δέρματος.

Οι νέες θεραπείες συμβάλλουν στη μείωση των θανάτων από καρκίνο  

Η έγκριση νέων θεραπειών για το μεταστατικό καρκίνο από τον FDA στις ΗΠΑ βοήθησε σημαντικά στο να μειωθούν τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα και μελάνωμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ογκολογίας και Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Otis Brawley και τη δημοσίυεση του στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Letter, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα είχε σοβαρό αντίκτυπο στα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο.

Κοιτάζοντας όπως λέει, δημοσιευμένους πίνακες ηλικιακά προσαρμοσμένης θνησιμότητας από τον καρκίνο, αναγνωρίζει μια πρωτοφανή εξέλιξη.  Η ανοσοθεραπεία για όλους τους καρκίνους του πνεύμονα είναι αυτή που έχει επηρεάσει θεαματικά τα αποτελέσματα αυτά.

Ο επικεφαλής ιατρικός και επιστημονικός υπεύθυνος της ACS, William Cance, αποδίδει επίσης τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα και το μελάνωμα στην σημαντική έρευνα που έχει γίνει την τελευταία δεκαετία στον τομέα αυτό, η οποία όπως είπε, αποτελεί πραγματική ελπίδα για τους καρκινοπαθείς.

Σημαντική η μείωση των θανάτων

Μεταξύ του 2008 και του 2013, ο θάνατος από καρκίνο του πνεύμονα επιβραδύνθηκε κατά 3% ετησίως για τους άνδρες και κατά 2% ετησίως για τις γυναίκες. Τα ποσοστά αυτά επιβραδύνθηκαν στη συνέχεια μεταξύ 2013 και 2017. Ωστόσο, ταυτόχρονα, οι μειώσεις των ποσοστών θνησιμότητας από τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου έχουν επιβραδυνθεί.

Σύμφωνα με την Rebecca Siegel, τα συναρπαστικά οφέλη για τη μείωση της θνησιμότητας για το μελάνωμα και τον καρκίνο του πνεύμονα μετριάζονται από την επιβράδυνση της προόδου για καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη, οι οποίοι υποβάλλονται σε έγκαιρη ανίχνευση.

Ο καρκίνος του πνεύμονα πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ

Ιστορικά, ο καρκίνος του πνεύμονα μαστίζει τις ΗΠΑ για τον μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι Αμερικανοί έχουν σταματήσει το κάπνισμα σε αυξανόμενο αριθμό από το 1964, όταν η Surgeon General Report επεσήμανε ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο συνέχισε να αυξάνεται.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την έκθεση, το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο τελικά άρχισε να μειώνεται το 1992. Σε σύγκριση με το 1992, οι θάνατοι από καρκίνο το 2017 μειώθηκαν κατά 29%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου 2.902.200 λιγότερους θανάτους από καρκίνο.

Να σημειωθεί δε, ότι ο καρκίνος του πνεύμονα (27% όλων των θανάτων από καρκίνο) αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Η.Π.Α. Συγκεκριμένα έχει ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του εγκεφάλου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης