Οι καλοί ποδοσφαιριστές «φαίνονται από το πρόσωπο»

Οι αναλογίες του προσώπου είναι καλός προγνωστικός δείκτης για την απόδοση των ποδοσφαιριστών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, υποστηρίζουν αμερικανοί ψυχολόγοι.

Το φαινόμενο, εφόσον βέβαια είναι υπαρκτό, πιθανότατα σχετίζεται με την τεστοστερόνη, η οποία επηρεάζει το σχήμα του προσώπου και έχει συνδεθεί με την ανταγωνιστική και επιθετική συμπεριφορά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ εξέτασαν δεδομένα για 1.000 παίκτες που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Μέτρησαν την αναλογία του πλάτους του προσώπου (η απόσταση ανάμεσα στα ζυγωματικά) προς το ύψος του προσώπου (η απόσταση του άνω χείλους από τα φρύδια), ένας δείκτης που ονομάζεται FWHR.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι επιθετικοί παίκτες με υψηλό FWHR, όσοι δηλαδή έχουν φαρδύ πρόσωπο, πετύχαιναν στατιστικά περισσότερα γκολ και ασίστ. Επιπλέον, οι επιθετικοί και οι μέσοι παίκτες με υψηλό FWHR ήταν πιθανότερο να υποπέσουν σε φάουλ.

Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Adaptive Human Behavior and Physiology, οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν τη θεωρία που θέλει το υψηλό FWHR να σχετιζεται με την επιθετικότητα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης