Οι διαφορές στα «σημεία» ανάμεσα στην αντρική και γυναίκεια κατάθλιψη

Υπάρχουν σαφώς πολλά κοινά σημεία, το να γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη αναγνώριση του προβλήματος

Γνωρίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, αναγνωρίζουμε πιο εύκολα το πρόβλημα.

Η κατάθλιψη στους άνδρες και τις γυναίκες διαφέρει στα σημεία. Παρόλο που υπάρχουν σαφώς πολλά κοινά σημεία, το να γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη αναγνώριση του προβλήματος.

Είναι γνωστό ότι η μεγαλύτερη διαφορά αφορά την διπλάσια πιθανότητα που έχουν οι γυναίκες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα βιολογικών παραγόντων και από την άλλη σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι καλύτερα συντονισμένες με τα συναισθήματά τους. Η καλύτερη αυτή επαφή με αυτό που νιώθουν τους επιτρέπει να εκφράζουν ευκολότερα το δύσκολο συναίσθημα της θλίψης. Για αυτό και η κατάθλιψη στις γυναίκες είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμη.

Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να ανακυκλώνουν αρνητικές σκέψεις όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη. Η εμμονή και η ανακύκλωση αρνητικών συναισθημάτων συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται κυρίως με αρνητικό εσωτερικό διάλογο, με αυτό-κατηγορία, αυτό-λύπηση.

Αντίθετα, οι άνδρες τείνουν να αποσπούν τον εαυτό τους όταν νιώθουν «πεσμένοι», κάτι που τους βοηθάει να ανακουφίσουν ή να μειώσουν παροδικά το αίσθημα της θλίψης.

Οι άνδρες με κατάθλιψη έχουν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κατάχρηση του αλκοόλ και άλλων ουσιών. Πολύ συχνά η ανδρική κατάθλιψη κρύβεται πίσω από την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και άλλων ουσιών. Στις γυναίκες, η χρήση ουσιών συνήθως ακολουθεί την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Επίσης, αρκετά συχνά η κατάθλιψη στους άνδρες μασκαρεύεται πίσω από την καταναγκαστική ενασχόληση με τον αθλητισμό, τη γυμναστική ή τις υπερβολικές ώρες εργασίας. Πολλές φορές η κατάθλιψη στους άνδρες εμφανίζεται μέσω της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, τις ακραίες και επικίνδυνες συμπεριφορές, το υπερβολικό κάπνισμα, τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές και την επικίνδυνη οδήγηση.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης