Οι άνδρες με ΙΦΝΕ (Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου) έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

Σύμφωνα με μια 20ετή μελέτη που έγινε από τους επιστήμονες του Περιφερειακού Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Northwestern οι άνδρες που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΙΦΝΕ) έχουν μέχρι και 4-5 φορές υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη.

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι οι άνδρες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου έχουν υψηλότερες από τις μέσες τιμές PSA (ειδικό για τον προστατικό αντιγόνο) και αυτή η ομάδα έχει επίσης σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο πιθανώς επικίνδυνου καρκίνου του προστάτη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο νέος τεύχος της «Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας» αυτήν την εβδομάδα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, μόνο στις ΗΠΑ περίπου 1 εκατομμύριο άντρες πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΙΦΝΕ). Πρόκειται για μια κοινή χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει τη νόσο του Crohn και την ελκώδη κολίτιδα.

Όπως εξήγησε ο Δρ Shilajit Kundu, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής Ουρολογικής Ογκολογίας στο Τμήμα Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Feinberg καθώς επίσης και συγγραφέας της μελέτης «Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να εξεταστούν προσεκτικότερα από έναν άνδρα που δεν έχει ΙΦΝΕ.  Και αν ο δείκτης PSA είναι αυξημένος τότε αυτό είναι ένας δείκτης εμφάνισης καρκίνου του προστάτη».

Στην πράξη, ο Δρ. Kundu βλέπει πολλούς άντρες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου που έχουν αυξημένες εξετάσεις PSA, όπως λέει. «Πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι το PSA τους είναι αυξημένο μόνο επειδή έχουν φλεγμονώδη κατάσταση» επεσήμανε, και συμπλήρωσε «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να καθοδηγούν εμάς τους γιατρούς στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους άντρες».

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 1.033 άνδρες με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και μια ομάδα ελέγχου 9.306 ανδρών χωρίς τη νόσο. Παρακολούθησαν τις δύο ομάδες των ανδρών για 18 χρόνια και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και υψηλότερα επίπεδα PSA ήταν πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.

Όπως είπε ο Δρ. ​ Kundu, οι επιστήμονες επεκτείνουν τώρα τη μελέτη αυτή προσπαθώντας να κατανοήσουν τον μηχανισμό, του πώς η φλεγμονή του εντέρου οδηγεί στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης