Οδεύουμε προς το τέλος του παραδοσιακού καπνίσματος

"Το παραδοσιακό κάπνισμα τελειώνει». Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου, με απόφαση που ελήφθη το 1988, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην Ελλάδα, το κάπνισμα έχει αρχίσει να μπαίνει σε ευρωπαϊκή τροχιά και όπως σημειώνει στο kathimerini.gr, ο κ.Μπεχράκης, «έχουμε μία πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, που έχει φτάσει στο 27,2%. Πρόκειται για μία μείωση που είναι εντυπωσιακή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

«Εχουμε μία μείωση του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες - μεταξύ 2009 και 2014 - που φτάνει το 33% σε ηλικίες 16 έως 24 ετών» υπογραμμίζει ο ίδιος τονίζοντας τις δράσεις που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στα σχολεία.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Οι επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, έλαβε μέρος στην πρώτη έρευνα, που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αξιολογεί τις επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Οπως αναφέρει στο kathimerini.gr ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας συμπεραίνεται ότι οι επιπτώσεις στο παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται ότι είναι πολύ μικρές, όπως και οι άμεσες επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης