Νέο εμβόλιο για την προστασία των ενηλίκων από τον ιό Ebola

Την υπό όρους έγκριση του εμβολίου V920 Ebola Zaire (rVSVΔG-ZEBOV-GP, ζων εξασθενημένο εμβόλιο) προτείνει ο ΕΜΑ ενώ, αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένδειξη για τον εμβολιασμό, ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, έναντι της ασθένειας του Έμπολα (EVD), που προκαλείται από τον ιό ‘Εμπολα του Ζαΐρ. Η χρήση του εμβολίου θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις επίσημες συστάσεις.

Να σημειωθεί ότι, το V920 σχεδιάστηκε αρχικά από επιστήμονες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων του Εθνικού Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Καναδά και στη συνέχεια παραχωρήθηκε η άδειά του σε θυγατρική εταιρεία του Ομίλου NewLink Genetics.

Στα τέλη του 2014, όταν η επιδημία Έμπολα στη δυτική Αφρική έφτασε στο αποκορύφωμά της, η MSD έλαβε την άδεια χρήσης του V920 από τη NewLink Genetics.

Από τότε, η εταιρεία συνεργάστηκε στενά με διάφορους εξωτερικούς συνεργάτες συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, της Υπηρεσίας Βιοϊατρικής Ανάπτυξης και Αναπτυξιακής Έρευνας του τμήματος Υγείας και Ανθρώπινης υπηρεσίας (BARDA) και του τμήματος Προγραμμάτων Μείωσης Απειλών για την Άμυνα (DTRA) καθώς και το Κοινό Πρόγραμμα Απόκτησης Εμβολιασμού (JVAP), ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης που χρηματοδοτείται και από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η θετική γνωμοδότηση από την CHMP που ολοκληρώθηκε μέσω επιταχυνόμενης διαδικασίας αξιολόγησης αναμένεται να επικυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε περίπτωση θετικής εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δοθεί κεντρική άδεια κυκλοφορίας με ενιαία σήμανση, ισχύουσα και στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία. Η χορήγηση του εμβολίου εξετάζεται και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Όπως ανέφερε ο Δρ Roger M. Perlmutter, πρόεδρος της Merck Research Laboratories, η εισήγηση αυτή θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού σε περιοχές που έχει εμφανιστεί και έχουν άμεση ανάγκη ενώ, συμπλήρωσε, ότι στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι η αδειοδότηση γερμανικής εργοστασιακής μονάδας για τη παραγωγή του σκευάσματος, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ποσότητα εμβολίων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας παγκοσμίως.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης