Νέα μέθοδος αντιμετώπισης των ζαλάδων στους ηλικιωμένους

Ο μισός πληθυσμός ηλικίας άνω των 65 ετών σύμφωνα με τους ειδικούς, υποφέρουν από ζαλάδες και προβλήματα ισορροπίας.

Όμως οι δοκιμές που έχουν γίνει για τον εντοπισμό των αιτίων αυτών των προβλημάτων είναι επώδυνες και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή.

Τώρα, οι ερευνητές από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers της Σουηδίας έχουν αναπτύξει μια νέα συσκευή δοκιμών η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία οστικής αγωγιμότητας και όπως λένε, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις τρέχουσες δοκιμές

Όπως αναφέρει ο Φυσιολόγος, Νευρολόγος James Ives MPsych (Hons) στο news-medical.net, η ισορροπία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζάλη.

Στους ασθενείς που έχουν ζάλη διεξάγεται μια δοκιμασία με την ονομασία "VEMP" (αιμοποιητικά προκαλούμενα μυογόνα δυναμικά) η οποία χρησιμοποιεί δυνατούς ήχους για να προκαλέσει μυϊκή αντανακλαστική συστολή στους μυς του αυχένα και των ματιών, που ενεργοποιείται από τον προθάλαμο - το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την ισορροπία μας.

Οι ερευνητές του Chalmers χρησιμοποίησαν τους ήχους των οστών για να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Όπως λέει ο καθηγητής Bo Håkansson αυτός και η ομάδα τους έχουν αναπτύξει έναν νέο τύπο δονούμενης συσκευής που τοποθετείται πίσω από το αυτί του ασθενούς κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας.

Η συσκευή δόνησης είναι μικρή και συμπαγής σε μέγεθος και έχει βελτιστοποιηθεί ώστε να παρέχει επαρκές επίπεδο θορύβου για την ενεργοποίηση του αντανακλαστικού σε συχνότητες τόσο χαμηλές όσο 250 Hz.

Στη μετάδοση οστικής αγωγής, τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε κραδασμούς μέσω του κρανίου, διεγείροντας τον κοχλία μέσα στο αυτί, με τον ίδιο τρόπο που όταν τα ηχητικά κύματα περνούν κανονικά μέσα από το κανάλι του αυτιού, το τύμπανο και το μέσο αυτί.

Ο Bo Håkansson έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό και έχει αναπτύξει προηγουμένως βοηθήματα ακοής χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία.

Πάνω από το μισό πληθυσμό των άνω των 65 ετών πάσχουν από ζαλάδες αλλά, οι αιτίες μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωσθούν για διάφορους λόγους.

Στο 50% αυτών των περιπτώσεων, η ζάλη οφείλεται σε προβλήματα στο σύστημα του προθαλάμου. Αλλά οι σημερινές μέθοδοι VEMP έχουν μεγάλες ελλείψεις και μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής και δυσφορία για τους ασθενείς.

Για παράδειγμα, η δοκιμή VEMP χρησιμοποιεί πολύ υψηλά ηχητικά επίπεδα και μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της ακοής. Και εάν ο ασθενής πάσχει ήδη από ορισμένους τύπους απώλειας ακοής, μπορεί να είναι αδύνατο να εξαχθούν συμπεράσματα από τη δοκιμασία.

Η νέα μέθοδος των ερευνητών Chalmers προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα καθώς η συσκευή δόνησης είναι συμβατή με τον τυποποιημένο εξοπλισμό για τη διάγνωση της ισορροπίας στην υγειονομική περίθαλψη, διευκολύνοντας έτσι τη χρήση της. Ενώ, το κόστος της εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερο από τον αντίστοιχο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σήμερα.

Επίσης στα οφέλη συμπεριλαμβάνεται η ασφάλεια για τα παιδιά και για ασθενείς με εξασθενημένη λειτουργία ακοής λόγω χρόνιων μολύνσεων.

Το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ευρύτερης μελέτης ασθενών, η οποία θα διεξαχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska στο Γκέτεμποργκ, όπου θα συμπεριληφθούν και 30 συμμετέχοντες με φυσιολογική ακοή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης