Μύθος το «παράδοξο της παχυσαρκίας», λέει Ελληνίδα ερευνήτρια

Μύθος αποδεικνύεται τελικά η άποψη ότι κάποιος μπορεί να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και παρόλα αυτά να μην διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Η Δρ Σταματίνα Ηλιοδρομίτη, επικεφαλής ερευνητών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, ανέλυσε στοιχεία για 296.535 ενήλικες από μελέτη της UK Biobank, οι οποίοι ήταν υγιείς όταν εντάχθηκαν στο δείγμα την περίοδο 2006-2010 και εν συνεχεία ετέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 2015. 

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος 22-23 kg/m2 είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Όταν ο ΔΜΣ αυξανόταν πάνω από 2 kg/m2, ο κίνδυνος αυξανόταν επίσης κατά 13% για κάθε 5,2 kg/m2 στις γυναίκες και 4,3 kg/m2 στους άνδρες. 

Συγκριτικά με τις γυναίκες και τους άνδρες που είχαν περίμετρο μέσης 74 και 83 εκατοστά, αντίστοιχα, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξανόταν κατά 16% στις γυναίκες και κατά 10% στους άνδρες, για κάθε 12,6 εκατ. και 11,4 εκατ. αύξηση της περιμέτρους της μέσης στι γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.

Όμοιες αυξήσεις στον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου παρατήρησαν οι ερευνητές και σε σχέση με την αναλογία μέσης-ισχίων, την αναλογία μέσης-αναστήματος και το ποσοστό λιπώδους μάζας σώματος, μεταβλητές που προβλέπουν με ακρίβεια την ποσότητα του λίπους στο σώμα. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης