Μελέτη : Η ασπιρίνη ενεργοποιεί τα φάρμακα της σχιζοφρένειας

Περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σχιζοφρένεια κι όμως : Η φαρμακευτική θεραπεία της δεν έχει αλλάξει πολύ κατά τα τελευταία 50 χρόνια και σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται ακόμη στη ρύθμιση του επιπέδου ενός ζωτικού νευροδιαβιβαστή, της ντοπαμίνης, στον εγκέφαλο των ασθενών.

Αυτό καταπολεμά συμπτώματα όπως οι παραισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις, δεν βοηθά όμως σε αρκετά άλλα συμπτώματα της πάθησης, όπως η μειωμένη ενέργεια του ασθενούς, η έλλειψη κινήτρων για ζωή, η ανικανότητα συγκέντρωσης κ.α.

Σημειωτέον ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, το 20% έως 30%, δεν ανταποκρίνονται σχεδόν καθόλου στην υπάρχουσα θεραπεία με τα αντιψυχωσικά φάρμακα.

Έρχεται λοιπόν μια νέα ολλανδική μελέτη που δημιουργεί ελπίδες ότι η προσθήκη στο θεραπευτικό σχήμα της γνωστής μας  ασπιρίνης και άλλων αντιφλεγμονωδών-αντιοξειδωτικών ουσιών θα βοηθήσει αυτές τις περιπτώσεις.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση της σχιζοφρένειας, όμως έως τώρα δεν υπήρχαν απτές ενδείξεις ότι όντως κάτι τέτοιο θα βοηθούσε. Η νέα μελέτη δείχνει ότι πράγματι υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης