Μελέτη εξηγεί πως τα αναψυκτικά κάνουν κακό στην καρδιά

Η τακτική κατανάλωση σακχαρωδών αναψυκτικών όχι μόνο συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους αλλά προάγουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου, ένας συνδυασμός παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε νέα ανασκόπηση στοιχείων που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Endocrine Society

Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο οι επιστήμονες περιγράφουν την συνύπαρξη τριών ή περισσότερων εκ των ακολούθων παραγόντων κινδύνου: κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, μειώμενη HDL (καλή) χοληστερόλη, αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και υψηλότερα του φυσιολογικού επίπεδα γλυκόζης νηστείας (αλλά όχι επαρκώς υψηλά για την διάγνωση διαβήτη).

«Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μόλις δύο μερίδων αναψυκτικών με ζάχαρη την εβδομάδα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί ο συγγραφέας της ανασκοπησης Φααντιελ Εσσοπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.

Και προσθέτει ότι «άλλες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ενός μόνο αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι άλλες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα σακχαρώδη ροφήματα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στους εφήβους». 

Στο πλαίσιο της ανασκόπησης οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 36 μελέτες που είχαν εστιάσει στην επίδραση των σακχαρωδών αναψυκτικών στην καρδιακή και μεταβολική υγεία και οι οποίες είχαν γίνει την προηγούμενη δεκαετία. 

Αν και τα αποτελέσματα των μελετών διέφεραν αρκετά μεταξύ του, οι περισσότερες αναδείκνυαν τη σχέση μεταξύ ποτών με ζάχαρη και εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου. 

Δεν είναι ξεκάθαρο πως τα σακχαρώδη αναψυκτικά αυξάνουν την πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου αλλά ο Δρ Εσσοπ εικάζει ότι η αυξημένη κατανάλωσή τους σχετίζεται σαφώς με αυξημένη περίμετρο της μέσης, παράγοντας μεταβολικού συνδρόμου, και αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, τα αναψυκτικά έχουν σχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη (άλλος ένας παράγοντας κινδύνου διαβήτη), φλεγμονή, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και υπέρταση. 

«Όσοι πίνουν αναψυκτικά με ζάχαρη δεν αισθάνονται κορεσμό όπως τα άτομα που τρώνε στέρεες τροφές, αν και μπορεί ουσιαστικά να έχουν πάρει τις ίδιες θερμίδες και αυτή η έλλειψη πληρότητας ενδεχομένως να τους ωθεί να φάνε ή να πιουν περισσότερο», εξηγεί ο ερευνητής. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης