Μειώθηκαν κατά 25% οι θάνατοι από τον καρκίνο στις προηγμένες χώρες

Καλα νέα. Έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας καταγράφει ότι η θνησιμότητα που συνδέεται με τον καρκίνο μειώθηκε κατά 27% τα τελευταία 25 χρόνια. Εξακολουθούν, ωστόσο, να σημειώνονται σημαντικές αποκλείσεις του δείκτη ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς καρκινοπαθείς.

Στις ΗΠΑ, ο αγώνας εναντίον του καρκίνου μοιάζει να αποφέρει καρπούς. Η θνησιμότητα που οφείλεται στον καρκίνο μειώνεται με σταθερό ρυθμό εδώ και πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Βεβαίως, εάν συγκριθεί με το σύνολο του 20ού αιώνα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων καταγράφει άνοδο. Αλλά από την κορύφωσή του, το 1991, όταν ο δείκτης ανερχόταν σε 215,1 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ο δείκτης θνησιμότητας μειώνεται σταθερά κατά 1,5% τον χρόνο, ενώ υποχώρησε στους 156 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το 2016.

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται κυρίως στις «προσπάθειες που έγιναν για πολύ καιρό προκειμένου να μειωθούν οι καπνιστές και στις προόδους που έχουν γίνει στη διάγνωση και στη θεραπεία του καρκίνου στα πρώιμα στάδια», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2,6 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους από καρκίνο σε σύγκριση με τον αριθμό που θα σημειωνόταν εάν το ποσοστό θνησιμότητας παρέμενε στο επίπεδο του 1991, εξηγούν οι ερευνητές. Η τάση αυτή είναι πολύ καλή είδηση. Ο καρκίνος είναι μία από τις βασικές αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ, μαζί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα δυστυχήματα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Αλλά παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, ο δείκτης θνησιμότητας του καρκίνου δεν έχει πέσει στο μηδέν. Οι ερευνητές προβλέπουν 1,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 600.000 θανάτους από καρκίνο το 2019.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη ή του παχέος εντέρου, ενώ οι γυναίκες από καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης