Λιγότερο συχνά τρώνε οι υπέρβαροι

Οι άνθρωποι με παραπανίσια κιλά τρώνε γενικά λιγότερο συχνά μέσα στην μέρα σε σχέση με όσους έχουν κανονικό βάρος, παρόλα αυτά - ή εξαιτίας αυτού- προσλαμβάνουν συγκριτικά περισσότερες θερμίδες και, παράλληλα, είναι λιγότερο σωματικά δραστήριοι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο συχνά, αλλά μικρότερα γεύματα, καταφέρνουν ευκολότερα να διατηρήσουν το φυσιολογικό βάρος τους ή, όταν χάνουν κιλά, δεν τα ξαναπαίρνουν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζέσικα Μπάκμαν, καθηγήτρια του τμήματος διατροφολογίας και διαιτητικής του πανεπιστημίου Μέριγουντ της Πενσιλβάνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Διαιτητικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, επεσήμαναν ότι η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι άνθρωποι που τρώνε συχνότερα, έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο βάρος, όμως δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Παρά την άγνοια του σχετικού βιολογικού μηχανισμού, διαπιστώνεται σαφής σχέση ανάμεσα στον αριθμό των καθημερινών γευμάτων και στην ικανότητα του ανθρώπου να διατηρεί το βάρος του υπό έλεγχο (ακόμα και όταν έχει προηγηθεί δίαιτα απώλειας αρκετών κιλών).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί ένα έτος περίπου 250 εθελοντές, που ήσαν χωρισμένοι σε δύο ομάδες: η μία περιλάμβανε άτομα υπέρβαρα και παχύσαρκα με δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους-ύψους) άνω του 25 και η δεύτερη άτομα κανονικού βάρους με δείκτη σωματικής μάζας κάτω του 25, οι μισοί από τους οποίους είχαν χάσει τουλάχιστον 13,6 κιλά και διατηρούσαν το νέο μειωμένο βάρος τους για πάνω από μία πενταετία.

Κατά μέσο όρο, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν φυσιολογικό βάρος, έτρωγαν τρία γεύματα τη μέρα, καθώς και δύο σνακ, ενώ οι υπέρβαροι-παχύσαρκοι έτρωγαν τρία γεύματα και ένα σνακ. Οι άνθρωποι που είχαν χάσει πολλά κιλά στο παρελθόν και δεν τα είχαν ξαναβάλει, κατανάλωναν τις λιγότερες θερμίδες μέσα στη μέρα (περίπου 1.800), έναντι 1.900 αυτών που είχαν πάντα φυσιολογικό βάρος και άνω των 2.000 θερμίδων αυτών που ήσαν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το να τρώει κανείς περισσότερα σνακ, βοηθά στον έλεγχο του βάρους του, γιατί κόβει την όρεξή του. «Όταν τρώει κανείς πιο συχνά, παύει να πεινά πολύ. Αν αντίθετα κανείς περιμένει δέκα ώρες για να ξαναφάει, τελικά καταλήγει να τρώει πολύ περισσότερο φαγητό», είπε η Μπάκμαν.

Από την άλλη, επεσήμανε τη σημασία της σωματικής άσκησης για τον έλεγχο του βάρους. Όσοι είχαν χάσει πολλά κιλά και παρέμεναν σε φυσιολογικά πλαίσια βάρους, ήσαν και οι πιο δραστήριοι σωματικά, ''καίγοντας'' κατά μέσο όρο περίπου 3.000 θερμίδες την εβδομάδα, έναντι 2.000 όσων είχαν πάντα κανονικό βάρος και μόλις 800 θερμίδων όσων ήσαν υπέρβαροι. Όπως είπαν οι ερευνητές, η τακτική σωματική άσκηση και η συχνότερη κατανάλωση φαγητού (σε μικρές ποσότητες όπως ένα σνακ) βοηθά σημαντικά στην μείωση του βάρους και, στη συνέχεια, στη διατήρησή του εντός κανονικού πλαισίου.

Πηγή: 
kathimerini.gr

Δείτε επίσης