Λάθος του CERN κι όχι του Άινσταϊν

Cern

Λάθος ήταν τελικά η μέτρηση της ταχύτητας των νετρίνων στο πείραμα του CERN που έθεσε υπό αμφισβήτηση τη βασική παραδοχή της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας ότι τίποτα στο Σύμπαν δεν μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα από το φως!

Πέρυσι οι ερευνητές του CERN είχαν ανακοινώσει ότι τα υποατομικά σωματίδια, γνωστά με το όνομα νετρίνα, κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πειράματος OPERA, ξεπέρασαν την ταχύτητα του φωτός, όμως σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του CERN, Τζέιμς Γκίλις, η μέτρηση αυτή ήταν πιθανότατα λάθος, καθώς εντοπίστηκε ένα τεχνικό σφάλμα στις υποδομές, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει το αποτέλεσμα του πειράματος.

Το ενδεχόμενο οι ερευνητές του CERN με τις μετρήσεις τους να είχαν καταφέρει να ταρακουνήσουν συθέμελα την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας του Αλβέρτου Αϊνστάιν είχε προκαλέσει ρίγη συγκίνησης, αλλά και προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, αφού σε περίπτωση που ίσχυαν θα άλλαζαν πολλά στη σύγχρονη φυσική.

Σύμφωνα όμως με το Γκίλις για τη λανθασμένη μέτρηση έφταιγε ένα χαλαρό καλώδιο οπτικής ίνας που συνέδεε ένα δέκτη του δορυφορικού σήματος GPS με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος μετρούσε τον χρόνο. Βέβαια, όπως τόνισε θα πρέπει να γίνουν νέες δοκιμές ώστε να επιβεβαιωθεί ότι το καλώδιο αυτό ήταν η αιτία της λάθους μέτρησης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης