Κοινά στοματικά βακτηρίδια επιταχύνουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «EMBO Reports», οι ερευνητές από την Οδοντιατρική Σχολή του Columbia University College διαπίστωσαν ότι το F. Nucleatum, ένα κοινό στοματικό βακτήριο που συχνά ευθύνεται για τη φθορά των δοντιών, επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη θεραπεία πιο επιθετικών καρκίνων του παχέος εντέρου και να εξηγήσουν γιατί ορισμένες περιπτώσεις προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από άλλες, χάρη στα ίδια βακτήρια που βρέθηκαν στην οδοντική πλάκα.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η 2η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Η.Π.Α. 

Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι η ασθένεια προκαλείται από γενετικές μεταλλάξεις που συνήθως συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας. 

Όμως, οι μεταλλάξεις είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος, όπως λέει ο επικεφαλής της μελέτης Yiping W. Han, PhD, καθηγητής μικροβιακών επιστημών Οδοντιατρική Σχολή του Columbia University College και του Κολλεγίου Ιατρών και Χειρουργών Vagelos καθώς και κάποιοι άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μικροβίων, διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Οι επιστήμονες έχουν επίσης αποδείξει ότι περίπου το 1/3 των καρκίνων του παχέος εντέρου σχετίζεται με ένα κοινό στοματικό βακτήριο που ονομάζεται F. nucleatum (Fusobacterium nucleatum).

Το Fusobacterium nucleatum είναι ένα αναερόβιο από του στόματος και περιοδοντικό παθογόνο βακτήριο που σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ασθενειών. Αυτές οι περιπτώσεις είναι συχνά οι πιο επιθετικές, αλλά κανείς δεν ήξερε γιατί. 

Σε μια προηγούμενη μελέτη, η ερευνητική ομάδα του Han ανακάλυψε ότι το βακτήριο δημιουργεί ένα μόριο που ονομάζεται  FadA adhesin , ενεργοποιώντας ένα μονοπάτι σηματοδότησης στα κύτταρα του κόλον που έχει εμπλακεί σε διάφορους καρκίνους. 

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η προσκολλητική ουσία FadA διεγείρει μόνο την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, όχι υγιών κυττάρων. 

Όπως συμπλήρωσε ο καθηγητής Han, η νέα μελέτη κρίθηκε απαραίτητη για να μάθουν γιατί ο F. nucleatum φάνηκε να αλληλεπιδρά μόνο με τα καρκινικά κύτταρα. 

Η νέα μελέτη

Γι' αυτό διεξήχθη η τρέχουσα μελέτη, στην οποία οι ερευνητές βρήκαν σε κυτταρικές καλλιέργειες ότι τα μη καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου στερούνται πρωτεΐνης, που ονομάζεται Annexin A1  η οποία διεγείρει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Εν συνεχεία επιβεβαίωσαν τόσο in vitro όσο και αργότερα σε ποντίκια ότι η απενεργοποίηση της Annexin A1  απέτρεψε το F. nucleatum να δεσμευθεί στα καρκινικά κύτταρα, επιβραδύνοντας την ανάπτυξή τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το F. nucleatum αυξάνει την παραγωγή της Annexin A1 , προσελκύοντας περισσότερα βακτήρια. 

Οι ερευνητές εξέτασαν έπειτα ένα σύνολο δεδομένων ακολουθίας RNA, μέσω του Εθνικού Κέντρου Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών από 466 ασθενείς με πρωτεύοντα καρκίνο του παχέος εντέρου και διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με αυξημένη έκφραση Annexin A1  είχαν χειρότερη πρόγνωση, ανεξάρτητα από τον βαθμό καρκίνου και το στάδιο, την ηλικία ή το φύλο.

Οι ερευνητές τώρα, αναζητούν τρόπους ανάπτυξης του Annexin Α1 ως βιοδείκτη για πιο επιθετικούς καρκίνους και ως πιθανό στόχο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και άλλους τύπους καρκίνου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης