Κοζομπόλης: Ελπίδες για αποκατάσταση της όρασης

Βάσιμες ελπίδες  για αποκατάσταση της όρασης, σε εκατομμύρια ανθρώπους που τυφλώθηκαν λόγω εκφυλιστικών βλαβών του αμφιβληστροειδούς, δίνει τεχνητό εμφύτευμα (αμφιβληστροειδής)  που δημιούργησαν  Ιταλοί επιστήμονες!

Ο τεχνητός αμφιβληστροειδής  δοκιμάστηκε ήδη σε ποντικούς με θεαματικά αποτελέσματα και σύντομα θα μπει σε κλινική εφαρμογή σε ανθρώπους.

«Πρόσκειται για κάτι πρωτοποριακό και συνάμα εντυπωσιακό που γεννά βάσιμες ελπίδες πως σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να το τοποθετούμε σε ανθρώπους που τυφλώθηκαν λόγω εκφυλιστικών  βλαβών του αμφιβληστροειδούς, συμπεριλαμβανομένης της μελαχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας στην οποία οι φωτοϋποδοχείς καταστρέφονται» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας δημιούργησε  τεχνητόαμφιβληστροειδή  και αντικατέστησε τον κατεστραμμένο.

Το εμφύτευμα (τεχνητόςαμφιβληστροειδής) που είναι κατασκευασμένο  από λεπτό στρώμα αγώγιμου πολυμερούς, τοποθετείται σε υπόστρωμα με βάση το μετάξι και καλύπτεται με ημιαγώγιμο πολυμερές.

«Το ημιαγώγιμο πολυμερές δρα ως φωτοβολταϊκό υλικό, απορροφώντας φωτόνια όταν φως εισέρχεται στον οφθαλμό με αποτέλεσμα ο ηλεκτρισμός να διεγείρει τους νευρώνες του αμφιβληστροειδούς, καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργηθεί από τους κατεστραμμένους φωτοϋποδοχείς του ματιού» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης