Κλιματική κρίση: Για «ανείπωτο πόνο» στην ανθρωπότητα προειδοποιούν 11.000 επιστήμονες

Η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί σε μία «ξεκάθαρη και αδιαμφισβήτητη» κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η προειδοποίηση έρχεται από ομάδα 11.000 επιστημόνων, που υιοθέτησαν μελέτη, σύμφωνα με την οποία χωρίς βαθιές αλλαγές η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει «ανείπωτο πόνο». 

Η μελέτη, που στηρίχθηκε σε δεδομένα 40 ετών, επισημαίνει ότι οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Απαιτούνται βαθιές αλλαγές διαρκείας για να αποφευχθεί η τεράστια καταστροφή, ξεκαθαρίζει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα, που τα δεδομένα δορυφόρων έδειξαν ότι ο περασμένος μήνας ήταν παγκοσμίως ο θερμότερος Οκτώβριος όλων των εποχών. 

Οι επιστήμονες, που τονίζουν ότι έχουν ηθική υποχρέωση να προειδοποιήσουν για την έκταση της απειλής, εξέτασαν δείκτες όπως η ανάπτυξη του πληθυσμού ανθρώπων και ζώνων, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος, η χρήση των ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών. 

Κάποια πρόοδος έχει γίνει σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν αναπτυχθεί αισθητά, με την κατανάλωση αιολικής και ηλιακής ενέργειας να αυξάνεται με ρυθμούς 373% ανά δεκαετία. Ωστόσο εξακολουθούσε να είναι 28 φορές μικρότερη από τη χρήση ορυκτών καυσίμων το 2018. 

Οι επιστήμονες, που προέρχονται από 153 χώρες, εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι θετικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα η μείωση των ποσοστών γεννήσεων και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι περισσότεροι δείκτες δείχνουν ότι η ανθρωπότητα με ταχείς ρυθμούς κατευθύνεται προς την λανθασμένη κατεύθυνση.

Στα αρνητικά βήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, η αύξηση της αεροπορικής κίνησης, η καταστροφή των δασών και η αύξηση των παγκόσμιων εκπομπών διοξείδιού του άνθρακα. 

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι ο κόσμος θα πρέπει να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης αυτής, να ακολουθεί την εξέλιξη του και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες του σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Για να γίνει αυτό προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες και στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με τα φυσικά οικοσυστήματα.

Όπως σημειώνουν πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε έξι βασικούς στόχους: την αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων, την κατάργηση της χρήσης μεθανίου και αιθάλης, την προστασία και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, την μείωση της κατανάλωσης κρέατος, τη μετατροπή της οικονομίας σε οικονομία χωρίς άνθρακα και τέλος τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης του πληθυσμού.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης