Κάποιος σας παρακολουθεί-«Στη φόρα» μεταδόσεις από χιλιάδες παραβιασμένες κάμερες

Ένας ρωσικός δικτυακός τόπος που προσφέρει ζωντανές μεταδόσεις από χιλιάδες «ξεκλείδωτες» διαδικτυακές κάμερες σε όλο τον κόσμο δείχνει πόσο εύκολα μπορεί κανείς να πέσει θύμα παρακολούθησης αν δεν χρησιμοποιεί ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης.

Ο δικτυακός τόπος Insecam προσφέρει μεταδόσεις από 250 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος, στις οποίες εμφανίζονται 36 και 9 παραβιασμένες κάμερες αντίστοιχα.

Η λίστα περιλαμβάνει ακόμα 4.591 κάμερες στις ΗΠΑ, 2.059 στη Γαλλία, 1.536 στην Ολλανδία και 500 στη Βρετανία.

Άλλες είναι κάμερες από κλειστά συστήματα τηλεόρασης, άλλες κάμερες ασφαλείας και άλλες οικιακές κάμερες για την παρακολούθησης βρεφών.

Στη Βρετανία, ο επίτροπος Πληροφοριών Κρίστοφερ Γράαμ δήλωσε ότι το Insecam δήλωσε ότι θα έρθει σε επαφή με τις ρωσικές αρχές, καθώς και με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, προκειμένου να κλείσει ο δικτυακός τόπος.

«Το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ ενημέρωσαν τους Αυστραλούς και οι Αυστραλοί ενημέρωσαν τους Καναδούς. Οι Καναδοί ενημέρωσαν εμάς. Το γνωρίζουμε εδώ και περίπου 24 ώρες» είπε ο Γκράαμ την Πέμπτη.

Οι χρήστες των καμερών που εμφανίζονται στο Insecam είτε άφησαν τον κωδικό πρόσβασης στις εργοστασιακές ρυθμίσεις είτε άφησαν τη συσκευή εντελώς ξεκλείδωτη.

Το Insecam προσφέρει λίστες των παραβιασμένων καμερών ανά χώρα και ανά κατασκευαστή. Όπως επισημαίνει το BBC ο κατασκευαστής που εμφανίζεται τις περισσότερες φορές είναι η κινεζική Foscam και ακολουθούν οι Linksys και Panasonic.

Ο επίτροπος Πληροφοριών της Βρετανίας κάλεσε τους χρήστες να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης με ασυνήθιστους χαρακτήρες και να εξετάσουν τις ρυθμίσεις ασφάλειας των καμερών που συνδέονται στο Διαδίκτυο.

Οι μη ασφαλείς κάμερες μπορούν να εντοπίζονται αυτόματα από λογισμικό των χάκερ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης