Ιαπωνία: Αυγά από γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα για αντικαρκινικά φάρμακα

Ερευνητές του Ιαπωνικού Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα για την παραγωγή αυγών που περιέχουν φάρμακα ικανά να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για να κάνουν τα κοτόπουλα να παράγουν ιντερφερόνη βήτα. Αυτή η πρωτεΐνη αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και της ηπατίτιδας. Η ομάδα παρήγαγε κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν για να γονιμοποιήσουν αυγά από τα οποία προέκυψαν κοτόπουλα που κληρονόμησαν τα επιθυμητά γονίδια. Μετά από μερικούς κύκλους διασταύρωσης με συνηθισμένες κότες, προέκυψαν νέες κότες ικανές να παράγουν αυγά που περιέχουν τις φαρμακευτικές ουσίες.

Από το επόμενο έτος, η ερευνητική εταιρεία που δημιουργήθηκε θα πουλήσει το φάρμακο σε φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να μπορούν να διεξάγουν έρευνες πάνω σε αυτό με μειωμένο κόστος.

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που ελπίζουμε ότι οδηγεί στην ανάπτυξη φθηνών φαρμάκων», δήλωσε ο καθηγητής Χιρονόμπου Χότζο. «Στο μέλλον, θα πρέπει να εξεταστούν στενά τα χαρακτηριστικά των ουσιών που περιέχονται στα αυγά και να καθοριστεί η ασφάλειά τους ως φαρμακευτικά προϊόντα», πρόσθεσε.

Εάν οι επιστήμονες είναι σε θέση να παράγουν με ασφάλεια ιντερφερόνη βήτα, η τιμή του φαρμάκου αναμένεται να μειωθεί σημαντικά. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθεί το κόστος του φαρμάκου στο 10% της τρέχουσας τιμής του, αν και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, λόγω των ιδιαίτερα αυστηρών κανονισμών της Ιαπωνίας σχετικά με την εισαγωγή νέων φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τους Japan Times.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης