Η χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ

Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν πως η χοληστερόλη, που συνήθως σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απαρχή και εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Chemistry, διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής ειδικούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ ανακάλυψε ότι στον εγκέφαλο η χοληστερόλη δρα ως καταλύτης που προάγει τον σχηματισμό τοξικών συστάδων β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης, οι οποίες είναι ήδη γνωστό ότι παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Προς το παρόν πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν η νέα αυτή παρατήρηση αφορά και την διατροφική χοληστερόλη, που δεν διαπερνά τον φραγμό αίματος εγκεφάλου. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει σχέση μεταξύ χοληστερόλης και νόσου Αλτσχάιμερ, αφού μερικά γονίδια που επεξεργάζονται την χοληστερόλη στον εγκέφαλο έχουν σχετιστεί με τη νόσο, αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο υποκείμενος μηχανισμός.

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χοληστερόλη, που αποτελεί κύριο συστατικό των κυτταρικών τοιχωμάτων των νευρώνων, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση μορίων β-αμυλοειδούς. Αυτό με τη σειρά του συντελεί σταδιακά στον σχηματισμό αμυλοειδών πλακών, με αποτέλεσμα τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.

Κι ενώ η σχέση β-αμυλοειδούς και νόσου Αλτσχάιμερ είναι καλά μελετημένη, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν ξεκαθαρίσει πως αρχίζει η συσσώρευση της πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, αφού υπό φυσιολογικές συνθήκες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

«Τα επίπεδα του β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο είναι συνήθως χιλιάδες φορές χαμηλότερα από αυτά που παρατηρούμε στο εργαστήριο. Τί συμβαίνει λοιπόν;», διερωτάται ο καθηγητής Μισελ Βερντρουσκολο, επικεφαλής της μελέτης.

Σε συνεργασία με ειδικούς του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία, οι επιστήμονες παρατήρησαν σε in vitro μελέτες ότι η παρουσία χοληστερόλης στις κυτταρικές μεμβράνες προκαλεί τη συσσώρευση β-αμυλοειδούς.

Μάλιστα, η παρουσία της χοληστερόλης φαίνεται να επιταχύνει τη συσσώρευση του β-αμυλοειδούς, κατά 20 φορές.

«Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι όχι πως θα εξαλείψουμε την χοληστερόλη από τον εγκέφαλο, αλλά πως θα την ελέγξουμε στη νόσο Αλτσχάιμερ μέσω της ρύθμισης της αλληλεπίδρασης της με το β-αμυλοειδές», σημειώνει ο Δρ Βερντρουσκολο.

Και καταλήγει λέγοντας: «Δεν υποστηρίζουμε ότι η χοληστερόλη είναι η μοναδική αιτία που πυροδοτεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά σίγουρα είναι μία από τις αιτίες. Χρειάζεται να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πώς διατηρείται η ισορροπία της χοληστερόλης στον εγκέφαλο, προκειμένου να βρούμε τρόπους να απενεργοποιήσουμε τον καταλυτικό ρόλο της στην πυροδότηση της συσσώρευσης του β-αμυλοειδούς»

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης