Η συχνή κατανάλωση ζαχαρωδών ποτών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Συχνά η κατανάλωση ποτών με ζάχαρη, όπως σόδες και αθλητικά ποτά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και, σε μικρότερο βαθμό, καρκίνους, σύμφωνα με νέα έρευνα στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη, ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε όταν έπιναν περισσότερα ζαχαρούχα ποτά. Ενώ, η υποκατάσταση ενός ζαχαρούχου ποτού την ημέρα με ένα άλλο ποτό με γλυκαντικές ουσίες  συνδέεται με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Ωστόσο, η κατανάλωση τεσσάρων ή περισσότερων τέτοιων ποτών με γλυκαντικές ουσίες καθημερινά συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ειδικά στις γυναίκες.

Αυτό το εύρημα όμως, δεν θεωρείται τόσο ισχυρό όπως λένε οι επιστήμονες και η σχέση μεταξύ των ζαχαρωδών ποτών και αυξημένου κινδύνου θανάτου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με περαιτέρω έρευνα.

Η κατανάλωση νερού αντί των ζαχαρούχων ποτών είναι μια υγιεινή επιλογή που θα μπορούσε να συμβάλει στη μακροζωία, επισημαίνει η Vasanti Malik, Sc.D., συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής στο Χάρβαρντ T.H. Chan School of Public Health στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Όπως είπε και η σόδα θα μπορούσε να βοηθήσει στη δίαιτα μιας καλής διατροφής όμως το νερό είναι η καλύτερη επιλογή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την τελευταία δεκαετία, η σόδα και άλλα ζαχαρούχα ποτά εξακολουθούν να αποτελούν τη μοναδική μεγαλύτερη πηγή ζάχαρης στη δίαιτα των Η.Π.Α. και η κατανάλωσή τους αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

Οι ειδικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πιθανή σχέση ανάμεσα στα αναψυκτικά, την αύξηση βάρους και τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν εξετάσει εάν τα ζαχαρούχα ποτά ή τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες μπορούν να συνδεθούν με τη θνησιμότητα.

Η τρέχουσα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μεγάλης κλίμακας διαχρονικές μελέτες για να κάνει ακριβώς αυτό. Οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από 37.716 άνδρες και 80.647 γυναίκες.  

Ενώ συμπεριέλαβαν και άλλους παράγοντες όπως η διατροφή, η σωματική άσκηση, ο δείκτης μάζας σώματος κ.λπ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία εξέδωσε πρόσφατα κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά  με την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών καθώς και ποτών χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες με τεχνητά γλυκαντικά συμβουλεύοντας την αντικατάστασή τους ή τη μείωση κατανάλωσης αυτών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης