Η οικονομική επιβάρυνση για την ημικρανία φτάνει το μισό δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η ημικρανία είναι μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή που στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν,  καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, προτού καταλήξουν στον νευρολόγο, που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την πλειοψηφία των ασθενών η ημικρανία είναι συνώνυμο του δυνατού πονοκέφαλου, μια εσφαλμένη αντίληψη που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.

Η πάθηση έχει χαρακτηριστεί ως η 2η αιτία αναπηρίας (DALYs) παγκοσμίως, λόγω της σημαντικής προσωπικής και κοινωνικής της επιβάρυνσης.

Ειδικότερα, πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες.

Όσον αφορά στην επαγγελματική ζωή, η ημικρανία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ ορισμένες φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν ημέρες εργασίας.

Κάθε χρόνο, εκτιμάται ότι χάνονται κατά μ.ο. 25.3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία, λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας.

Η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα για το 2017 εκτιμήθηκε σε περίπου μισό δισ. ευρώ, ενώ το 1/3 του συνολικού κόστους της ημικρανίας, δηλαδή 145 εκατ. ευρώ, οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους.

Επιπλέον, το άμεσο ιατρικό κόστος (δηλαδή το κόστος  της ιατρικής περίθαλψης και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής) ανέρχεται στα 302 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ένα 74% αφορά κυρίως στις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και ΤΕΠ νοσοκομείων.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 83% του άμεσου ιατρικού κόστους βαρύνει τον ίδιο τον ασθενή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης