Η μαύρη σοκολάτα πιθανόν να βοηθά να έχουμε καλύτερη όραση λένε οι επιστήμονες

Νέα μελέτη που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, οι οποίοι συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα, έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να βελτιώσει την οπτική οξύτητα, τουλάχιστον παροδικά. 

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες στο επιστημονικό περιοδικό «JAMA Ophthalmology» και οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (περιείχε 72% στερεά κακάο).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. τροφίμου ενώ, αντίθετα η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε φλαβανόλες είναι χαμηλή, μόλις 40 mg ανά 47 γρ.

Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ.

Ωστόσο ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στο μειωμένο κοντράστ, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους. 

Η νέα αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει δύο προηγούμενες με παρόμοια αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, μία από τις μεταναλύσεις που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2017 στο επιστημονικό περιοδικό «Nutrients» και στην οποία εξετάστηκαν τα ευρήματα 14 προγενέστερων μελετών με περισσότερους από 508.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά μαύρη σοκολάτα (2 έως τρεις μερίδες των 30 γραμμαρίων η κάθε μία την εβδομάδα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ενώ και πρότερη μελέτη του 2015 που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Heart» με 20.951 συμμετέχοντες είχε δείξει ότι τα άτομα που έτρωγαν έως και 100 γραμμάρια σοκολάτα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν μειωμένος κατά 23% και καρδιοπάθειας ήταν μειωμένος κατά 14%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης