Η κλιματική αλλαγή ίσως αφανίσει το ένα τρίτο των παρασίτων έως το 2070

Έως και το ένα τρίτο των παρασίτων στη Γη μπορεί να αφανιστεί μέχρι το 2070 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών, με αρνητικές συνέπειες επίσης για τα μη παρασιτικά είδη.

Για να κατανοήσουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τους πληθυσμούς των παρασίτων, οι ερευνητές ανέλυσαν 457 είδη παράσιτων από τη Συλλογή Εθνικών Παρασίτων των ΗΠΑ, που στεγάζεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ιδρύματος Smithsonian. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς μελέτης, οι ερευνητές εντόπισαν πού συλλέχθηκε κάθε δείγμα ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το γεωγραφικό εύρος στο οποίο απαντάται κάθε είδος.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες, μαζί με διάφορα κλιματικά μοντέλα, για να προσδιορίσουν το ποσοστό από τα ενδιαιτήματα των παρασίτων που μπορούν να χαθούν στο μέλλον. Τέλος, υπολόγισαν τον τρόπο μετατόπισης των κατάλληλων ενδιαιτημάτων των διαφόρων ειδών σε περίπτωση διασποράς του κάθε είδους.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα παράσιτα είναι μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες οργανισμών στη Γη. Ακόμα και με το πιο αισιόδοξο κλιματικό μοντέλο, πολλά είδη παρασίτων εκτιμάται ότι θα χάσουν σημαντικό ποσοστό των ενδιαιτημάτων τους, κάτι που αποτελεί τον μεγαλύτερο προγνωστικό παράγοντα για την εξαφάνιση ειδών. Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι από τα είδη που θα πληχθούν περισσότερο, ενώ ορισμένα είδη παρασίτων, όπως οι ψείρες, ίσως επεκτείνουν το εύρος των βιοτόπων τους.

Συνολικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση μέχρι του ενός τρίτου των παρασίτων έως το 2070.

Αν και συνήθως θεωρούνται ενοχλητικά, τα παράσιτα παίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, καθώς βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων και αποτρέπουν ασθένειες, διευκολύνοντας τη μετάβαση της βιομάζας μεταξύ διαφορετικών επιπέδων σε ένα οικοσύστημα.

Η απώλειά τους δεν θα περιορίσει μόνο τον αριθμό των ίδιων στον πλανήτη, αλλά θα επιταχύνει και την απώλεια μη παρασιτικών ειδών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό θα επιταχύνει την παρακμή ήδη ευάλωτων οικοσυστημάτων, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις κοινωνίες που εξαρτώνται από αυτά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης