Η κατανάλωση καφέ και τσαγιού πιθανόν να ωφελεί το συκώτι

Πολλές έρευνες έχουν εστιάσει κατά καιρούς στα οφέλη του καφέ και του τσαγιού στον οργανισμό μας. Μία νεότερη έρευνα που διεξήχθη από τους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών Παθήσεων στις ΗΠΑ, έδειξε ότι ο καφές και το τσάι είναι ωφέλημα και για το συκώτι μας.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, τα οποία οι ερευνητές παρακολούθησαν για τουλάχιστον 19 έτη. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καφέ και τσάι από 0 μέχρι και 16 φλιτζάνια την ημέρα με μέσο όρο τα 2 φλιτζάνια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα άτομα που έπιναν πάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα καφέ ή τσάι είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποια χρόνια πάθηση στο συκώτι, σε σύγκριση με τα άτομα που έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι καφέ ή τσάι.

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ και στο τσάι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, έχει προστατευτική δράση στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, παραδέχθηκαν ότι το εύρημα αυτό δίνει το έναυσμα για περισσότερη διερεύνηση της προστατευτικής δράσης της καφεΐνης στο συκώτι και για κλινικές θεραπευτικές εφαρμογές.

Ενώ τόνισαν ότι η έρευνα δεν τεκμηρίωσε ότι ο καφές και το τσάι μπορούν να προστατεύσουν το συκώτι από την  ιογενή ηπατίτιδα C ή το λιπώδες ήπαρ.

Παρόλο, που είναι πολύ πιθανό, κάποιοι από τους συμμετέχοντες με παχυσαρκία ή διαβήτη να είχαν λιπώδες ήπαρ, δεδομένου ότι οι δύο αυτές καταστάσεις είναι σημαντικοί παράγοντες που προκαλούν το λιπώδες ήπαρ, η κατάσταση αυτή δεν εξετάστηκε ξεχωριστά από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τελευταία έτη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο αύξησης των ηπατικών ενζύμων και το κίνδυνο για κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Επίσης, κάποιες άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο του ήπατος.

Όμως όπως λένε, οι χρόνιες παθήσεις του συκωτιού χαρακτηρίζονται από μια αυξανόμενη και συνεχή βλάβη στα ηπατικά κύτταρα που δημιουργεί φλεγμονή η οποία διαρκεί πάνω από 6 μήνες.

Ενώ, στις αιτίες των χρόνιων παθήσεων του ήπατος συμπεριλαμβάνονται οι ιοί, η παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, οι μεταβολικές διαταραχές και οι ανοσολογικές παθήσεις, καθώς και οι παρενέργειες από κάποια φάρμακα.

Τέλος, οι χρόνιες παθήσεις του ήπατος περιλαμβάνουν την κίρρωση, την ίνωση και την ηπατίτιδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης