Ηλεκτρονικό τατουάζ για καρδιοπαθείς

Τα δεδομένα στον χώρο παρακολούθησης της υγείας των καρδιοπαθών φιλοδοξεί να αλλάξει μια μικρή, wearable συσκευή, φτιαγμένη από εύκαμπτο, ελαφρύ υλικό που ανέπτυξαν μηχανικοί στο University of Texas at Austin.

Συγκεκριμένα, η συσκευή αυτή βασίζεται σε τεχνολογία που ανέπτυξε η Νανσού Λου: Το ηλεκτρονικό αυτό τατουάζ είναι μια συσκευή με βάση το γραφένιο η οποία μπορεί να τοποθετηθείσ στο δέρμα για να μετρά μια σειρά αντιδράσεων του σώματος- από ηλεκτρικά μέχρι βιολογικά και μηχανικά σήματα.

Οι ερευνητές παρουσίασαν το e-tattoo στο Advanced Science. Πρόκειται για μια συσκευή εξαιρετικά ελαφριά και εύκαμπτη, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από την καρδιά για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς να κάνει τον ασθενή να νιώθει άβολα.

Η συσκευή παρακολουθεί την υγεία της καρδιάς του ασθενούς με δύο τρόπους ταυτόχρονα (ECG, ηλεκτροκαρδιογράφημα, και SCG, σεισμοκαρδιογράφημα, που παρακολουθεί τις δονήσεις στο στήθος που σχετίζονται με τον χτύπο της καρδιάς).

Το e-tattoo συνδέεται εξ αποστάσεως με smartphone και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι η πρώτη εξαιρετικά λεπτή και εύκαμπτη τεχνολογία που μετρά ταυτόχρονα ECG και SCG.

«Μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες για την καρδιακή υγεία μέσω της συγχρονισμένης συλλογής δεδομένων και από τις δύο πηγές» είπε η Λου επίκουρη καθηγήτρια στα τμήματα Αεροναυπηγών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιοϊατρικών Μηχανολόγων.

Αν και τα μαλακά e-tattoos για ECG δεν είναι κάτι καινούριο, άλλοι αισθητήρες, όπως αυτοί για SCG, εξακολουθούν να φτιάχνονται από άκαμπτα υλικά, κάτι που τα καθιστά ογκώδη και δύσκολα στο να φοριούνται.

Το e-tattoo της Λου και των συνεργατών της είναι φτιαγμένο από ένα πιεζοηλεκτρικό πολυμερές ικανό να παράγει το δικό του ηλεκτρικό φορτίο σε αντίδραση στη μηχανική πίεση.

Η συσκευή επίσης περιλαμβάνει τεχνολογία που επιτρέπει τη «χαρτογράφηση» των δονήσεων στο στήθος, προκειμένου να εντοπίζεται το καλύτερο σημείο για την τοποθέτηση του e-tattoo. 

Ακόμη, πλεονέκτημα της συσκευής είναι πως δεν απαιτείται επίσκεψη σε ιατρείο: Το «τατουάζ» μπορεί να φοριέται για ημέρες, επιτρέποντας συνεχή παρακολούθηση της καρδιάς.

Η Λου και οι συνεργάτες της ήδη δουλεύουν πάνω σε βελτιώσεις πάνω στη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων για τη συσκευή, καθώς και για την ασύρματη τροφοδοσία με ενέργεια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πρόσφατα επίσης ανέπτυξαν μια εφαρμογή για smartphone που δεν αποθηκεύει απλά τα δεδομένα με ασφάλεια, αλλά μπορεί επίσης να δείχνει και τον χτύπο μιας καρδιάς στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης