Δύο ώρες την εβδομάδα στη φύση αρκούν για καλύτερη υγεία

Δύο ώρες περιπάτων και δραστηριοτήτων στη φύση την εβδομάδα βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση της σωματικής υγείας και της ψυχικής ευεξίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.

Αν και ήταν γνωστό πως η ύπαιθρος είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, για πρώτη φορά οι ερευνητές – μελετώντας στοιχεία για 19.800 ενηλίκους – απάντησαν στο ερώτημα πόση ακριβώς επαφή με τη φύση είναι αρκετή.

Κατά τους ερευνητές, κάτω από 120 λεπτά την εβδομάδα δεν βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική υγεία, ενώ πάνω από τα 200 λεπτά το πρόσθετο όφελος βαίνει συνεχώς μειούμενο έως τα 300 λεπτά (πέντε ώρες), πέρα από τις οποίες δεν βελτιώνεται περαιτέρω η υγεία.

Βάσει των ευρημάτων της μελέτης, τα 120 λεπτά (δύο ώρες) είναι ο ιδανικός χρόνος για επαφή με τη φύση, άσχετα με το πόσο μεγάλος είναι ο χώρος (πάρκο, άλσος, βουνό, δάσος, παραλία κ.α.).

Επίσης, φαίνεται να μην έχει σημασία αν κανείς περνάει αυτές τις δύο ώρες την εβδομάδα μαζεμένες σε μια μόνο εξόρμηση (π.χ. την Κυριακή) ή αν «σπάει» αυτό το δίωρο σε μικρότερα χρονικά διαστήματα σε περισσότερες μέρες.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ζωή σε γειτονιές με περισσότερο πράσινο και λιγότερη ρύπανση σχετίζεται με καλύτερη υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάθιου Ουάιτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Έξετερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης