Διπλάσιες σε αριθμό οι καισαρικές στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη

Έρευνα που έγινε από κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), κατά παραγγελία του υπουργείου Υγείας στην Ελλάδα, σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία αποκάλυψε ότι οι καισαρικές που διενεργούνται στη χώρα μας κάθε χρόνο είναι διπλάσιες σε αριθμό απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη και πολλαπλάσιες από το αποδεκτό όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Oι ερευνητές του ΠΟΥ  συνεργάστηκαν με τρεις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες, πανεπιστημιακού γιατρούς και γιατρούς του ΕΣΥ και επισκέφθηκαν πάρα πολλά νοσοκομεία και μαιευτικές κλινικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Επιπροσθέτως, ανέλυσαν τις μελέτες που έχουν γίνει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια επί του θέματος αυτού.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν, στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% γίνεται με καισαρική τομή, εκ των οποίων το 53,8% στο ΕΣΥ και το 58,7% στον ιδιωτικό τομέα. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το αποδεκτό όριο είναι το 15%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στο 30%.

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψαν οι ερευνητές του ΠΟΥ,  στην Ελλάδα η προγεννητική φροντίδα και η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης γίνεται συνήθως σε ιδιωτικά ιατρεία από μαιευτήρες - γυναικολόγους. Η πρωτοβάθμια φροντίδα και η οικογενειακή ιατρική είναι ανύπαρκτες και δεν αποτελούν επιλογή. Ο ρόλος των νοσηλευτών/νοσηλευτριών ή των μαιών ως ανεξάρτητων παρόχων είναι επίσης ήσσονος σημασίας στο τρέχον μοντέλο.

Ο αριθμός των τοκετών που αποζημιώθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για την περίοδο Ιανουαρίου 2013-Αυγούστου 2015 κυριαρχείται από τους ιδιώτες παρόχους σε ποσοστό 61,6% των τοκετών.

Αν και ο αριθμός των δημοσίων νοσοκομείων (64) που παρέχουν μαιευτικές-γυναικολογικές υπηρεσίες είναι υψηλότερος από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ιδιωτικών παρόχων (43) (ΕΟΠΥΥ 2016), υπάρχει μόνο ένα δημόσιο νοσοκομείο στους δέκα κορυφαίους παρόχους με τους μεγαλύτερους αριθμούς γεννήσεων.

Επιπλέον, στους πέντε κορυφαίους παρόχους με τον υψηλότερο αριθμό γεννήσεων δεν υπάρχει κανένα δημόσιο νοσοκομείο και ο ιδιώτης πάροχος με τον μεγαλύτερο αριθμό γεννήσεων πραγματοποιεί έξι φορές περισσότερους τοκετούς από τον αντίστοιχο δημόσιο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης