Βρέθηκε (ξανά) ο δημιουργός του Bitcoin;

Προ πολλών μηνών (Μάρτιος 2014), έντονη αίσθηση είχε προκαλέσει στο Ίντερνετ η «αποκάλυψη» του περιοδικού Newsweek ότι ο Ντόριαν Νακαμότο (Αμερικανός ιαπωνικής καταγωγής) ήταν ο δημιουργός του διάσημου πλέον διαδικτυακού/ εικονικού νομίσματος, Bitcoin.

Ωστόσο, τον αρχικό ενθουσιασμό διαδέχτηκε για πολλούς η απογοήτευση, καθώς, όπως προέκυψε, δεν επρόκειτο για το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον «Σατόσι Νακαμότο»: πρόκειται για το ψευδώνυμο με το οποίο είναι γνωστή η αινιγματική φιγούρα η οποία δημιούργησε το Bitcoin.

Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι μάλλον ο «Σατόσι Νακαμότο» έχει βρεθεί- και μάλιστα, σε μία περίεργη συγκυρία γεγονότων: Ο Αυστραλός επιχειρηματίας και ακαδημαϊκός Κρεγκ Στίβεν Ράιτ είναι ο νέος «υποψήφιος», που καταδεικνύεται από δημοσιεύματα του Wired και του Gizmodo, καρπούς ενδελεχούς έρευνας.

Και στις δύο περιπτώσεις, το συμπέρασμα βασίζεται σε διαρροές emails, εγγράφων και web archives, που φαντάζουν πραγματικά ως «ατράνταχτες αποδείξεις» πως ο Ράιτ είναι ο Νακαμότο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Wired, είτε πρόκειται στα αλήθεια για τον δημιουργό του νομίσματος, είτε ο Ράιτ είναι ένας ευφυής φαρσέρ που έχει στήσει μια ολόκληρη «εικόνα» η οποία οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα. Σημειώνεται επίσης ότι, λίγες ώρες μετά το ανέβασμα των εν λόγω δημοσιευμάτων στο Ίντερνετ, η αυστραλιανή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του Ράιτ για να διεξάγει έρευνες (οι οποίες ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, δεν σχετίζονται με το θέμα του Bitcoin).

Είτε ο Ράιτ είναι είτε δεν είναι ο Νακαμότο, η αποκάλυψη της ταυτότητάς του θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την πορεία του Bitcoin, τόσο όσον αφορά στην εξέλιξη αυτού και της τεχνολογίας του, όσο και την αξία του: Αν και επί της παρούσης οι αλλαγές στο πρωτόκολλο προϋποθέτουν ομοφωνία από την κοινότητα των «διαχειριστών» του, η αποκάλυψη και «ανάληψη ευθύνης» από την προσωπικότητα που το δημιούργησε θα άλλαζε τα δεδομένα, καθώς, χωρίς υπερβολή, πρόκειται για μια «μυθικών διαστάσεων» φιγούρα του Ίντερνετ- έναν «διαδικτυακό θρύλο».

Επίσης, δεν γίνεται να παραλείπεται και ένα άλλο σημαντικό ενδεχόμενο: Υπάρχει η φήμη πως ο Νακαμότο (ο οποίος θα εθεωρείτο ο κύριος «εκπρόσωπος» του νομίσματος) έχει στην κατοχή του ένα εκατ. Bitcoins, αξίας σήμερα 414 εκατ. δολαρίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισοτιμία, εάν αποφάσιζε να πουλήσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, εάν ο Ράιτ είναι όντως ο Νακαμότο, και πάλι θα πρέπει να το αποδείξει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης