Βαριά νοσήματα πίσω από ττην ρύπανση των κινητήρων ντήζελ

Και νέες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι κινητήρες ντίζελ έχουν επιπτώσεις στην υγεία και τεράστιο κοινωνικό κόστος. Όμως η μείωση των ρύπων είναι εφικτή αρκεί να τοποθετηθούν ειδικοί καταλύτες στα αυτοκίνητα.

Η ποιότητα του αέρα σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρείται κακή και επικίνδυνη για την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εισπνέει μολυσμένο αέρα, ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζονται ότι ξεπερνούν τα 3 εκ. ετησίως. Στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Υπηρεσία υπολογίζει τους πρόωρους θανάτους λόγω του μολυσμένου αέρα σε 430.000 χιλιάδες το χρόνο.

Τα μικροσωματίδια και η αιθάλη που εκπέμπουν οι κινητήρες ντίζελ έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Σε αυτές ανήκουν εμφράγματα, εγκεφαλικά, ασθένειες των πνευμόνων, διαβήτης και παιδικό άσθμα. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία έχουν αποδειχθεί.

Πάντως τα ντήζελ θα αποσύρονται σιγά - σιγά. Οι ειδικοί και μηχανικοί θα δυσκολεύονται να πετύχουν τα προβλεπόμενα όρια για τα NOx (οξείδια του αζώτου) και τα PM (μικροσωματίδια). Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με τη μείωση των ρύπων, αλλά και με το γεγονός πως το κόστος θα είναι τόσο υψηλό, που πρακτικά δεν θα έχει νόημα το ντίζελ σε ένα ακριβό αυτοκίνητο πόλης.

Τέλος έχεται και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα σαρώσει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης