Αόρατα τα πρώτα συμπτώματα αλτσχάιμερ 25 χρόνια πριν

Έως και 25 χρόνια πριν, εμφανίζονται τα σημάδια που δείχνουν ότι το άτομο θα παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, αναφέρει στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, ομάδα επιστημόνων από το Washington University School of Medicine. Μόνο που είναι σημάδια που δεν μπορεί να τα αξιολογήσει ένας απλός άνθρωπος.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες υπέβαλλαν σε εξετάσεις αίματος και νωτιαίου μυελού, όπως επίσης σε μαγνητικές τομογραφίες και αξιολόγηση πνευματικών ικανοτήτων, 128 ανθρώπους από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Αυστραλία, οι οποίοι είχαν 50% πιθανότητες να κληρονομήσουν μια από τις τρεις γονιδιακές παραλλαγές που θεωρείται ότι προκαλούν Αλτσχάιμερ.

Η πρώτη αλλαγή που συμβαίνει πιο νωρίς από τις υπόλοιπες και μπορεί να εντοπιστεί έως και 25 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα της νόσου, είναι μια πτώση των επιπέδων του β-αμυλοειδούς στο υγρό του νωτιαίου μυελού. Πρόκειται για το κύριο συστατικό των πλακών που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ασθενών οι οποίοι πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Δεκαπέντε χρόνια πριν εμφανιστεί η νόσος, παρατηρείται συρρίκνωση σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου, ενώ στο νωτιαίο υγρό εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα της δομικής πρωτεΐνης (που αποτελεί βιοδείκτη για τη βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα).

Δέκα χρόνια πριν τα συμπτώματα, σημειώνονται αλλαγές στην χρήση της γλυκόζης από τον εγκέφαλο, καθώς και μικρά προβλήματα μνήμης. Τότε μόνον μπορεί ένας άνθρωπος να "δει" τα πρώτα συμπτώματα αν και η απώλεια μνήμης φαντάζει εντελώς φυσιολογική στην σημερινή έντονη πραγματικότητα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης