Αυτοκτόνησε ο δημιουργός του RSS Aaron Swartz

internet

   'Ενα από τα μεγαλύτερα " μυαλά " της πληεοφορικής , ενεργός υποστηρικτής της ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίλτυο και ικανότατος hacktivist , βρέθηκε το Σάββατο νεκρός στο διαμέρισμά του σε ηλικία 26 χρονών .  

   Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας πρόκειται για αυτοκτονία. Ο 26χρονος είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι έπασχε από κατάθλιψη, ενώ είχε αναφέρει ότι πολλές στιγμές στη ζωή του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.                                            

   Στα 14 του χρόνια, ο Σουόρτζ ήταν ένας από τους δημιουργούς του RSS ( Rich Site Summary), του εργαλείου που προσφέρει στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνανατότητα να παρακολουθούν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, όπως τα ειδησεογραφικά sites και τα blogs. Αργότερα αφοσιώθηκε στην πεποίθηση του ότι οι πληροφορίες πρέπει να διανέμονται ελεύθερα στο Διαδίκτυο .   

   Σε μανιφέστο που είχε εκδώσει το 2008 δήλωνε : «....... οι πληροφορίες αποτελούν εξουσία. Αλλά όπως σε κάθε εξουσία, υπάρχουν αυτοί που θέλουν να τις κρατήσουν για τον εαυτό τους . Ολόκληρη η επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά, που έχει δημοσιευτεί ανά τους αιώνες σε βιβλία και περιοδικά, μετατρέπεται σε ψηφιοποιημένο υλικό και κρατείται στα χέρια ορισμένων ιδιωτικών εταιρειών. Ο επιμερισμός των πληροφοριών δεν είναι κάτι ανήθικο αλλά αποτελεί μια επιτακτική ανάγκη. Μόνο εκείνοι που είναι τυφλωμένοι από την απληστία θα αρνηθούν σε κάποιον φίλο ένα αντίγραφο ».    

   Τον Ιούλιο του 2011 ο Σούορτζ είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών με κατηγορίες ότι έκλεψε εκατομμύρια ακαδημαϊκά κείμενα και βιβλία από το ψηφιακό αρχείο του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).  

    Κατά τη διάρκεια της δίκης είχε δηλώσει αθώος . Σε περίπτωση που καταδικαζόταν, αντιμετώπιζε 35 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου δολαρίων .

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης