Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου παγκοσμίως

Η αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, αλλά και η σταθερή πορεία της θνησιμότητας, με και τάση για μείωση, στοιχεία τα οποία έχει καταγράψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναλύθηκαν εκτενώς από τους επιστήμονες στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ με θέμα: «Ογκολογικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις».

Σύμφωνα με τους ομιλητές, η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, υπό προϋποθέσεις,μπορεί να προσφέρει πλήρη ίαση,

Μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει ο καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα, εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 37% τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Eurostat (Νοέμβριος 2019), είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμά ότι η αυξητική τάση νέων περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα, θα διατηρηθεί: στους άνδρες έως το 2040, θα κινηθεί στο 33,6%. 

Παρόλα αυτά, καταγράφεται σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020 στο Cancer Journal for Clinicials. Η μείωση αγγίζει συνολικά το 25%  με την ετήσια πτώση να φτάνει το 4 έως 5%. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα, οφείλεται κυρίως στη μείωση του καπνίσματος, στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου αλλά και στη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η μέθοδος της βραχυθεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη

Η μέθοδος αφορά την τοποθέτηση ραδιενεργών μικροσκοπικών σφαιριδίων (κόκκων) στον προστάτη σε μία συνεδρία: ο ασθενής την ίδια ημέρα επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθετήρα ή ενοχλήσεις και την επομένη επιστρέφει στην καθημερινότητά του.

Η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος/ Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφορικά με την εμπειρία του Κέντρου Βραχυθεραπείας του Δ.Κ.Θ.Α «Υγεία», αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση αποτελεσμάτων  2.747 ασθενών του Κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη του Νοσοκομείου «Υγεία» και της Ιατρικής Σχολής Mountain Sinai της Νέας Υόρκης, η οποία αναδεικνύει  την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού της εξωτερικής Ακτινοθεραπευτικής Αγωγής με τη Βραχυθεραπεία κόκκων ιωδίου στους ασθενείς με Ca προστάτη υψηλού κινδύνου στη συνολική και ελεύθερης νόσου επιβίωσης, αποτελέσματα εφάμιλλα  του πρώιμου σταδίου.

Όπως υπογράμμισε η Δρ Κατσώχη «Σε αυτό το στάδιο της νόσου τα αποτελέσματα σχετίζονται με το PSA, γι’ αυτό συμπεραίνουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία για την καλύτερη έκβαση της νόσου»

Να σημειωθεί ότι η βραχυθεραπεία δεν φέρει τις παρενέργειες των άλλων μεθόδων θεραπείας και  εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της νόσου και για κάθε ηλικία. Κάθε ασθενής που μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του οργάνου (ριζική προστατεκτομή) είναι υποψήφιος και για βραχυθεραπεία προστάτη.

O HPV και ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, τα τελευταία 15 χρόνια, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας αυξήθηκε εκθετικά στον ανεπτυγμένο κόσμο καθώς σχετίζεται με τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος HPV.  O HPV είναι μικρός DNA-ιός.

Δύο ογκογονίδια (Ε6 και Ε7), εκφράζονται ως δείκτες υψηλής προσβολής από τον ιό HPV, που είναι υπεύθυνα για την κακοήθη εξαλλαγή και την σύνδεση με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Βρίσκεται κυρίως στις παρίσθμιες αμυγδαλές, στη βάση της γλώσσας, στο έδαφος του στόματος και στο οπισθογόμφιο τρίγωνο.

Στην ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας κ. Ευθύμης Κυροδήμος, τόνισε ότι τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 70% του καρκίνου του στοματοφάρυγγα και 3% του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας είναι HPV-θετικοί σε σύγκριση με το 40,5% πριν το 2000. Κατά την επόμενες δεκαετίες αναμένεται σημαντική αύξηση.

Όπως είπε, ο HPV έχει αναδειχθεί η πιο σημαντική αιτία καρκινογένεσης σε σύγκριση με το κάπνισμα και το αλκοόλ. Οι ασθενείς έχουν καλύτερη πρόγνωση και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία. Ενώ, νέες τεχνικές και πρωτόκολλα συντείνουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών αυτών, όπως η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής, καθώς και πρωτόκολλα λιγότερο εντατικοποιημένης σύγχρονης θεραπείας.

Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της νόσου σε τοπικό επίπεδο με καλύτερη κατάποση και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.

Επιπλέον, σημαντική πρόοδος υπάρχει και στην αντιμετώπιση του τραχήλου με την εντόπιση του φρουρού λεμφαδένα και τη μείωση της νοσηρότητας των λεμφαδενικών εκσκαφών.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην κατανόηση των μηχανισμών καρκινογένεσης, υπάρχει επιτακτική η ανάγκη για την ανάδειξη νέων προγνωστικών μεθόδων και θεραπευτικών στόχων για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, ιδιαίτερα αυτών που οφείλονται στον HPV μια και είναι αυτοί που παρουσιάζουν εκθετική αύξηση

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης