Αναπνέουμε και πίνουμε καθημερινά χιλιάδες μικροπλαστικά

Ο μέσος άνθρωπος καταβροχθίζει τουλάχιστον 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο και εισπνέει ανάλογη ποσότητα. Αυτό διαπίστωσε ο πρώτος υπολογισμός κατανάλωσης πλαστικής ρύπανσης.

Ωστόσο, η πραγματική ποσότητα των μικροπλαστικών που καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς αναλύθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός φαγητών και ποτών. Ενδεικτικά, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κατανάλωση νερού από πλαστικές φιάλες αυξάνει κατακόρυφα την ποσότητα του πλαστικού που καταλήγει μέσα μας.

Επί του παρόντος, οι συνέπειες κατανάλωσης μικροπλαστικών παραμένουν άγνωστες, αλλά πιθανώς να απελευθερώνουν τοξικές ουσίες. Κάποια κομμάτια, εξάλλου, είναι τόσο μικρά που μπορεί να διαπεράσουν τους ανθρώπινους ιστούς, πυροδοτώντας αλλεργικές αντιδράσεις.

Η ρύπανση από μικροπλαστικά δημιουργείται από τη διάσπαση των πλαστικών απορριμμάτων και μοιάζει να είναι ενδημική σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι ερευνητές ανιχνεύουν μικροπλαστικά όπου και αν κοιτάξουν: στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια, ακόμη και στα μεγάλα βάθη των ωκεανών. Τα ανίχνευσαν τόσο στο εμφιαλωμένο όσο και στο νερό της βρύσης, στα θαλασσινά και στην μπίρα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης