Ακόμα και 20 λεπτά γυμναστικής δρουν προστατευτικά έναντι των φλεγμονών

Τα οφέλη της γυμναστικής είναι γνωστά σε όλους. Η γυμναστική βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων, το λιπιδαιμικό προφίλ, αυξάνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς μυοσκελετικού συστήματος. Νέα ερευνητικά δεδομένα, όμως, αποκαλύπτουν και έναν άλλο, βαθύτερο ρόλο της γυμναστικής, που έχει να κάνει με το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Οι ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι μόλις 20 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο, οδηγούν σε μια αλληλουχία αντιδράσεων που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση μιας σειράς φλεγμονωδών παραγόντων, όπως ο παράγοντα TNFa.

Φλεγμονή είναι μία από τους βασικούς μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού και παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία μας από μικροβιακή προσβολή. 

Δεδομένου ότι η συστημική φλεγμονή συσχετίζεται με μια πλειάδα χρόνιων νόσων, μεταξύ των οποίων το μεταβολικό σύνδρομο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και αρκετές μορφές καρκίνου, αλλά και ότι αρκετοί άνθρωποι αδυνατούν να δεσμευτούν σε καθημερινή ή σε έντονη άσκηση, τα νέα αυτά είναι αρκετά ελπιδοφόρα. Ακόμα περισσότερο δε καθώς ένα 20λεπτο μέτρια άσκησης είναι εφικτό για όλους ανεξαιρέτως. 

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όλους να ασχοληθούν με ό,τι αγαπούν ως άσκηση, έστω και για 20 λεπτά κάθε μέρα, και με αυτό τον τρόπο θα προφυλάξουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα από πιθανές φλεγμονές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης