Έρευνα: Τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι βλέπουν περισσότερα όνειρα

Τις συνήθειες του ύπνου τους συγχρονίζουν τα ζευγάρια που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, έχοντας παράλληλα περισσότερα όνειρα, σύμφωνα με μια πρωτότυπη γερμανική έρευνα.

Οι ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ολοκληρωμένης Ψυχιατρικής, με επικεφαλής τον δρα Χένιγκ Γιοχάνες Ντρου, μελέτησαν ένα μικρό δείγμα 12 ζευγαριών, τα οποία πέρασαν τέσσερα βράδια στο εργαστήριο ύπνου.

Αφού εξέτασαν διάφορες παραμέτρους, τόσο όταν τα ζευγάρια μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι όσο και όταν κοιμούνταν χωριστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο λεγόμενος ύπνος REM (με όνειρα) ήταν αυξημένος, αλλά και λιγότερο διαταραγμένος στα ζευγάρια που κοιμούνταν μαζί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται μαζί συγχρονίζουν ασυνείδητα τις συνήθειες του ύπνου τους, κάτι που φαίνεται να βοηθά στην εμβάθυνση της σχέσης τους.

Διαπιστώθηκε δε ότι όσο πιο σημαντική θεωρεί ένα ζευγάρι τη σχέση του, τόσο περισσότερο οι δύο σύντροφοι τείνουν να συγχρονίζουν τον ύπνο τους, κάτι που πάντως δεν αποκλείει παράλληλα πως ο ένας μπορεί κατά καιρούς άθελά του να διαταράσσει τον ύπνο του άλλου.

Η μελέτη συμπέρανε ότι υπάρχει μία θετική αλληλεπίδραση, κατά την οποία ο κοινός ύπνος βελτιώνει και σταθεροποιεί τη φάση REM των ονείρων, πράγμα που με τη σειρά του βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κάθε συντρόφου και μειώνει το συναισθηματικό στρες του.

Τέλος, για κάποιον άγνωστο λόγο, τα πόδια των συντρόφων που κοιμούνται μαζί κινούνται περισσότερο από ό,τι όταν κανείς κοιμάται μόνος του, χωρίς όμως αυτό συνήθως να διαταράσσει την «αρχιτεκτονική» ύπνου του ζευγαριού.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης