Έρευνα - μαμούθ υποστηρίζει ότι το αλκοόλ φέρνει άνοια και πρόωρους (τουλάχιστον μείον 20 χρόνια!) θανάτους

Οι διαταραχές που συνδέονται με την κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν τον σημαντικότερο τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου σε ό,τι αφορά την «πυροδότηση» όλων των τύπων άνοιας και κυρίως της άνοιας που εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες. Αυτό έδειξε μεγάλη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Public Health» και η οποία διεξήχθη σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα που διαγνώστηκαν με άνοια στη Γαλλία.

Οπως προέκυψε, από τις 57.000 περιπτώσεις προϊούσας άνοιας (διάγνωση πριν την ηλικία των 65 ετών), ποσοστό της τάξεως του 57% συνδεόταν με τη χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τη χρόνια βαριά κατανάλωση αλκοόλ ως κατανάλωση περισσότερων από 60 γραμμαρίων (4-5 ποτά) καθαρού αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες και 40 γραμμαρίων (περίπου τρία ποτά) για τις γυναίκες.

Οι βλάβες που προκαλούνται στον εγκέφαλο εξαιτίας του αλκοόλ μπορούν να προληφθούν και απαιτούνται μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν σε λιγότερες περιπτώσεις άνοιας αλλά και σε μείωση των πρόωρων θανάτων.

Οι διαταραχές που συνδέονται με το αλκοόλ μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά τουλάχιστον 20 χρόνια και η άνοια αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορούσε την προϊούσα άνοια, εμφανιζόταν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Παρότι η πλειονότητα των ασθενών με άνοια της μελέτης ήταν γυναίκες, σχεδόν τα δύο τρία των ατόμων με προϊούσα μορφή άνοιας (64,9%) ήταν άνδρες.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης υπογραμμίζουν επίσης ότι μόνο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις διαταραχών που αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ - εκείνες που απαίτησαν νοσηλεία - περιελήφθησαν στη μελέτη τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σχέση μεταξύ της χρόνιας βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ και της άνοιας πιθανότατα είναι ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι νομίζουμε.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης