«Jarvis»: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε την τεχνητή νοημοσύνη που έφτιαξε στον ελεύθερο χρόνο του

Ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε τον «Jarvis»: Την τεχνητή νοημοσύνη που έφτιαξε στον ελεύθερό του χρόνο και μπορεί να αναλάβει εργασίες όπως το παίξιμο μουσική, το άναμμα των φώτων, την αναγνώριση επισκεπτών, το άνοιγμα της πόρτας κ.α.

Ο Ζάκερμπεργκ δανείστηκε το όνομα για το δημιούργημά του από την τεχνητή νοημοσύνη- βοηθό του Τόνυ Σταρκ στις ταινίες «Iron Man», και όπως γράφει, θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα προς ένα νέο προϊόν- αν και διευκρίνισε ότι το σύστημα, που φτιάχτηκε μέσα σε διάστημα 100 ωρών, είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα δεδομένα του σπιτιού του.

Ο Jarvis είναι η «προσωπική πρόκληση» που έβαλε για τον εαυτό του φέτος (personal challenge), καθώς εντείνεται η «κόντρα» στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών βοηθών. Όσον αφορά στο δημιούργημά του, ο Ζάκερμπεργκ έγραψε στο σχετικό post του στο Facebook πως οι υπολογιστές γίνονται πολύ ικανοί στο να αναγνωρίζουν «μοτίβα», αλλά είναι δύσκολο να τους διδάσκει κανείς νέα πράγματα.

«Όλα όσα έκανα φέτος- φυσική γλώσσα, αναγνώριση προσώπου, φωνής κ.α., είναι όλα πτυχές των ίδιων θεμελιωτών τεχνικών αναγνώρισης μοτίβου» έγραψε. «Αλλά ακόμα και αν περνούσα άλλες 1.000 ώρες, και πάλι μάλλον δεν θα ήμουν σε θέση να φτιάξω ένα σύστημα που θα μπορούσε να μάθει εντελώς νέα πράγματα μόνο του».

Μέχρι το τέλος του έτους, ο Jarvis ήταν σε θέση να απαντά σε φωνητικές και γραπτές εντολές και να χειρίζεται μουσική, κλιματισμό, πόρτες και άλλα συστήματα. Επίσης, μπορεί να αναγνωρίζει επισκέπτες, να βάζει μπροτσά μια τοστιέρα και να...πετάει μπλουζάκια από ένα ειδικό «κανόνι» στη ντουλάπα του αφεντικού του.

Με περισσότερες προσπάθειες για τη διεύρυνση της χρήσης του πέρα από το σπίτι του Ζάκερμπεργκ, το πείραμα αυτό «θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία ενός νέου προϊόντος» έγραψε ο ιδρυτής του Facebook- ο οποίος ανέφερε επίσης πως κάποια από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον χώρο είναι η έλλειψη διασυνδεδεμένων συσκευών, η έλλειψη κοινών στάνταρ επικοινωνίας μεταξύ τους και προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την αναγνώριση φωνής και το machine learning.

Ωστόσο, τόνισε πως είναι οι προκλήσεις που οδηγούν σε στιγμές μεγάλων ανακαλύψεων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης