«Big Bitcoin Heist»: Κλοπή 600 υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν για «εξόρυξη» Bitcoins

Περίπου 600 υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για «εξόρυξη» (mining) Bitcoins και άλλων ψηφιακών νομισμάτων κλάπηκαν από data centers στην Ισλανδία, σε αυτό που η αστυνομία της χώρας θεωρεί τη μεγαλύτερη σειρά κλοπών που έχει συμβεί ποτέ στη χώρα.

Σύμφωνα με το Associated Press, συνελήφθησαν περίπου 11 άτομα, περιλαμβανομένου ενός φύλακα, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Big Bitcoin Heist», και δικαστής διέταξε την Παρασκευή δύο να παραμείνουν υπό κράτηση (οι άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση).

Οι υπολογιστές, οι οποίοι δεν έχουν βρεθεί ακόμα, κοστίζουν περίπου 2 εκατ. Δολάρια. Ωστόσο, εάν χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό τους σκοπό- το mining νέων bitcoins- τότε θα μπορούσε να προκύψει τεράστιο οικονομικό κέρδος, χωρίς καν να χρειαστεί να πωληθούν τα συστήματα.

«Πρόκειται για μια τεράστια ληστεία, έκτασης που δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν» είπε ο Όλαφουρ Χέλγκι Κιάρτανσον, επικεφαλής της αστυνομίας της νοτιοδυτικής χερσονήσου Ρέικιανες, όπου έγιναν δύο από τις ληστείες. «Όλα δείχνουν πως επρόκειτο για εξαιρετικά οργανωμένο έγκλημα».

Τρεις από τις τέσσερις ληστείες έγιναν τον Δεκέμβριο, και μια τέταρτη έγινε τον Ιανουάριο, αλλά οι αρχές δεν δημοσιοποίησαν τα γεγονότα, ελπίζοντας στον εντοπισμό των δραστών.

Το Bitcoin- η αξία του οποίου στα τέλη του περασμένου έτους έφτασε τα 20.000 δολάρια πριν πέσει στις αρχές του 2018- όπως και άλλα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην τεχνολογία blockchain, το βασικό «κατάστιχο» της οποίας (που προσδιορίζει σε ποιους ανήκουν τα νομίσματα) βασίζεται σε «miners», που παρέχουν όλη τους την υπολογιστική ισχύ στο σύστημα, με αντάλλαγμα νέα bitcoins.

Αυτό συνεπάγεται μεγάλο αριθμό υπολογιστών, δηλαδή μεγάλες ποσότητες ενέργειας- με αποτέλεσμα πολλοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο να στραφούν στην Ισλανδία, που συνδυάζει χαμηλές θερμοκρασίες με φθηνή και ανανεώσιμη ενέργεια, χάρη στις γεωθερμικές και υδροηλεκτρικές της εγκαταστάσεις.

Η αστυνομία παρακολουθεί τα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας ανά τη χώρα, ελπίζοντας στον εντοπισμό των δραστών με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πηγή της βιομηχανίας που μίλησε ανώνυμα στο Associated Press.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης