«Έξυπνα» τζάμια που κρατάνε ξύπνιους τους καταναλωτές

Προσθέτουν μυστήριο σε όποιον τα φορά τα σκούρα γυαλιά ηλίου, δεν υπάρχει αμφιβολία. Και στα αυτοκίνητα οι «φιμέ» υαλοπίνακες προστατεύουν τους επιβάτες από τα αδιάκριτα μάτια των πεζών. Και από το «κακό μάτι» ενίοτε.

Στα μεγάλα «γυάλινα» κτίρια οι σκούροι υαλοπίνακες προστατεύουν όσους βρίσκονται μέσα – για λόγους εργασίας ως επί το πλείστον – από τις καυτές ακτίνες του ηλίου.

Η διοίκηση του διεθνούς αεροδρομίου Fort Worth του Ντάλας, το οποίο όπως και πάμπολλοι άλλοι αερολιμένες διαθέτει τεράστιες γυάλινες επιφάνειες για να θαυμάζουν οι επιβάτες τις απογειώσεις και προσγειώσεις των αεροσκαφών προφανώς, αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα.

Αντικατέστησε τους υαλοπίνακες της πύλης ενός από τους αεροσταθμούς του με καινούργιους, «έξυπνους». Εξυπνους με την έννοια ότι προσαρμόζονται μόνοι τους ανάλογα με την έκθεσή τους στον ήλιο και στο φως.

Δεν πρόκειται για καμιά νέα ανακάλυψη. Φακούς που προσαρμόζονται στο φως και σκουραίνουν ή «ανοίγουν» αναλόγως υπήρχαν τουλάχιστον πέντε δεκαετίες πριν στα γυαλιά ηλίου. Λέγονταν «photo grey».

Τώρα το προϊόν – βελτιωμένο ή ξαναβαπτισμένο, δεν είναι απολύτως σαφές – ονομάζεται View Dynamic Glass. «Δυναμικός υαλοπίνακας» θα μπορούσε να μεταφραστεί, τον οποίο εν προκειμένω κατασκευάζει η ιδρυθείσα προ 10ετίας στη Silicon Valley εταιρεία View Inc., αν και ο Ζιστέν Μπασμάν της εφημερίδας «Le Figaro» μεταφέρει το νέο προϊόν ως «ηλεκτροχρωματικό υαλοπίνακα».

Η διεθνώς γνωστή γαλλική εταιρεία υαλοπινάκων και κρυστάλλων Saint Gobain κατασκευάζει ένα ανάλογο προϊόν που το ονομάζει «Sage Glass», «σοφό γυαλί» δηλαδή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης