Χρωστάς στον ΕΦΚΑ; Σου απαγορεύουν να προσλάβεις προσωπικό!

Στον πλανήτη Γη ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Και όταν κάποιος χρωστά στο Δημόσιο, δεν μπορεί να βγάλει άδεια για την λαϊκή, να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, να ανοίξει νέα επιχέιρηση κ.ο.κ.

Τώρα ο φασισμός της ενημερότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ο ΕΦΚΑ δεν παραλαμβάνει τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις - δηλαδή τις λίστες των ασφαλισμένων εργαζομένων τους - από όσες επιχειρήσεις χρωστούν. Έτσι σε αυτές τις επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι τους μένουν εντελώς ανασφάλιστοι και για τη σύνταξη τους και για την υγεία τους.

Πρόκειται για χιλιάδες εργαζομένους, μικρών κατά βάση επιχειρήσεων οι οποίες οφείλουν στο δημόσιο εισφορές από προηγούμενα χρόνια.

Αυτό που εφαρμόζουν είναι αδιανόητο: Επειδή ΔΕΝ παραλαμβάνουν τις Αναλυτικές  Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), δηλαδή τις καταστάσεις με τη μισθοδοσία και τις κρατήσεις των εργαζομένων για κάθε μήνα εργασίας, δεν καταβάλλονται ούτε οι τρέχουσες εισφορές.
     
Ο εκβιασμός του ΕΦΚΑ έχει ως εξής: Από το τέλος του 2016, ένα πλήθος επιχειρήσεων δεν μπορούν να υποβάλλουν Αναλυτικές  Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) και να ασφαλίσουν τους εργαζόμενους που απασχολούν καταβάλλοντας τις σχετικές εισφορές, αν δεν έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις παλαιές οφειλές τους.

Με δεδομένο πως οι παλαιές υποχρεώσεις συνήθως αφορούν μεγάλα ποσά και η ρύθμιση που μπορεί να κάνουν είναι για 12 δόσεις, πρακτικά δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση. Σαν αποτέλεσμα δεν καταθέτουν καθόλου ΑΠΔ και δεν ασφαλίζουν το προσωπικό τους.

Λογίζουν στα βιβλία τους την υποχρέωση στον ΕΦΚΑ, κάποιοι στέλνουν τις ΑΠΔ με κλητήρα, αλλά οι εργαζόμενοι δεν είναι ασφαλισμένοι, ούτε για σύνταξη και κυρίως ούτε για υγεία, ενώ ο ΕΦΚΑ δεν γνωρίζει τις απαιτήσεις του από αυτές τις επιχειρήσεις, για το διάστημα που δεν κάνει δεκτές τις ΑΠΔ.

Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν το 2016, τροποποιήθηκε νόμος που θεσμοθετούσε τη μη δυνατότητα καταχώρισης ΑΠΔ στο πληροφοριακό σύστημα, αν υπήρχαν καθυστερημένες μη ρυθμισμένες οφειλές.Μάλιστα η νομοθετική ρύθμιση απαιτούσε ο εργοδότης να προσκομίσει εγγυητική επιστολή για το σύνολο των καθυστερημένων οφειλών ώστε να γίνει δεκτή η ΑΠΔ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης