Χαστούκι στο πολιτικό σύστημα από τους Έλληνες πολίτες καταγράφει το Ευρωβαρόμετρο

Μετά από 8 χρόνια μνημονίων, οι Έλληνες πολίτες καταδικάζουν συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και στρέφονται προς την Ευρώπη που μέχρι πρότινος την θεωρούσαν υπύθυνη των δεινών της χώρας.

Το υψηλότερο ποσοστό απαισιοδοξίας για την κατεύθυνση που οδεύει η χώρα, καταγράφουν οι Έλληνες ανάμεσα σε 27 κράτη - μέλη της ΕΕ σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση  μόλις 9 % των πολιτών θεωρεί πως η Ελλάδα οδεύει στη σωστή κατεύθυνση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, ενώ μόλις το 2% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση στην οικονομία είναι καλή, σε αντίθεση με το 91% σε Γερμανία και Ολλανδία.

Σύμφωνα με το την ίδια πηγή οι Έλληνες πολίτες, σε ποσοστό 22% θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, ενώ το 57% των Ελλήνων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ένωση.

Οι Έλληνες πολίτες:

- καταλαμβάνουν ωστόσο την τελευταία θέση ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ ως προς το ερώτημα της λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα τους, καθώς μόνο το 28% εμφανίζεται ευχαριστημένο από τη λειτουργία των εγχώριων θεσμών, έναντι ποσοστών όπως 91% των Δανών ή το 85% των Λουξεμβουργιανών που δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα τους.

- Θεωρούν σε ποσοστό 45% θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς.

- θέτουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%) , την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό (με ποσοστό 59%).

  • Η έρευνα για το Ευρωβαρόμετρο που έγινε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάχθηκε από  τις 11 μέχρι 22 Απριλίου 2018. Την ανέλαβε η εταιρία Kantar Public μέσω προσωπικών συναντήσεων με 27.601 πολίτες της ΕΕ στα 28 κράτη μέλη. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης