Χαλκιδική: Σεισμός 5 ρίχτερ μεταξύ Άθω και Σιθωνίας

Σεισμική δόνηση

Φειδωλοί σε εκτιμήσεις είναι οι σεισμολόγοι για τη σεισμική δραστηριότητα του τελευταίου 20ημέρου στη Χαλκιδική.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις χερσονήσους του Αθω και της Σιθωνίας, ήταν η δεύτερη ίδιου μεγέθους σε μικρό χρονικό διάστημα με το ίδιο επίκεντρο.

«Εχουμε το φαινόμενο των διπλών σεισμών που εντάσσονται στην ίδια σμηνοσειρά και είναι ίδιου μεγέθους, χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί ο ένας από τους δύο ως ο κύριος σεισμός. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια εκτίμηση, αν δεν παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου», είπε στο «Εθνος» η καθηγήτρια σεισμολογίας Αναστασία Κυρατζή, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι πολύ πιθανό η δραστηριότητα να σταματήσει εδώ, χωρίς συνέχεια.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο, το οποίο προέρχεται από γνωστό σεισμικό ρήγμα, αλλά μακριά από την τάφρο του Βορείου Αιγαίου και την επέκταση του ρήγματος της Ανατολίας.

Η χθεσινή δόνηση των 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.31 το πρωί, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 109 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, 242 χλμ. βόρεια της Αθήνας και 27 χλμ. δυτικά του Αθω. Εγινε ιδιαίτερα αισθητός στους κατοίκους της Χαλκιδικής και στους μοναχούς στο Αγιον Ορος, ενώ δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Η προηγούμενη δόνηση είχε σημειωθεί στις 14 Φεβρουαρίου, με το ίδιο επίκεντρο και είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης