Τσουνάμι απολύσεων έως το 2015

Ρέππας Δημ.-Ρόβλιας Ντίνος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, οι απολύσεις στον «στενό» και ευρύτερ δημόσιο τομέα, μπορεί να ξεπεράσουν και τις 60.000 υπαλλήλους μέχρι το 2015. Οι δανειστές απαιτούν να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου κατά 5,5 δισ., στόχος που προϋποθέτει νέες μειώσεις αποδοχών και χιλιάδες απομακρύνσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νέου Μνημονίου, προβλέπεται για τη μόνιμη μείωση του μεγέθους του κράτους:

  • Να τεθούν σε εφεδρεία 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012. Θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους (περίπου 500 ευρώ τον μήνα) για έναν χρόνο και μετά θα απολύονται οριστικά. Οι απολύσεις θα προέλθουν από κλείσιμο, συγχωνεύσεις και συρρικνώσεις δημόσιων οργανισμών και υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού που θα έχουν καθοριστεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου, στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνολο του δημόσιου τομέα (άμυνα, εκπαίδευση, υγεία), αφού δεν υπάρχει ρητή εξαίρεση στο κείμενο. Παράλληλα προβλέπεται η διαρκής μείωση κρατικών μονάδων και ανάθεση κρατικών αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες (πολεοδομίες, καθαριότητα κ.τ.λ.) τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους ΟΤΑ, όπου θα οδηγήσει σε επιπλέον απολύσεις υπαλλήλων.
  • Νέες μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με απολύσεις προσωπικού προκειμένου το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο να αντιστοιχεί με το 9% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου, το μισθολογικό κόστος σήμερα (με τη μείωση του ΑΕΠ λόγω ύφεσης) αντιστοιχεί περίπου στο 11,5% του ΑΕΠ. Η μείωση κατά 2,5 μονάδες ερμηνεύεται ως μείωση κατά 5,5 δισ. ευρώ του μισθολογικού κόστους, γεγονός που παραπέμπει σε χιλιάδες απολύσεις από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί μείωση των αποδοχών σε όσους δημόσιους λειτουργούς αμείβονται με ειδικά μισθολόγια προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ δηλαδή 440 εκ. ευρώ. Με ειδικά μισθολόγια αμείβονται περίπου 280.000 υπάλληλοι (δικαστικοί, αστυνομικοί, ένοπλες δυνάμεις, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ). Σύμφωνα όμως με τη διάταξη του Μνημονίου, θα προστατευτούν οι χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες και θα επιβληθούν περικοπές στους υψηλά αμειβόμενους που θα αγγίζει μεσοσταθμικά το 15%.
  • Δραστική μείωση των συμβασιούχων αλλά και διορθωτικά μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως είναι πρόσθετες στοχευμένες μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου, την άμυνα και την κοινωνική πρόνοια.
  • Υπό το γραφείο του πρωθυπουργού θα τεθεί ο έλεγχος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και θα αξιολογούνται με τριμηνιαίους δείκτες αποδοτικότητας όλες οι υπηρεσίες όπου θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης